Sari la conținut

Verdictul medicilor: șansele lui Kate Middleton în lupta cu cancerul

tratament cancer kate middleton
sursa foto: ABC13
Kate Middleton

Kate, prințesa de Wales, a dezvăluit că are cancer și că urmează un tratament de chimioterapie –  într-un anunț video făcut vineri, deși nu a spus ce fel de cancer și nici nu a dezvăluit detalii despre tratamentul ei.

Iată ce se știe:

Ce fel de operație a suferit Kate?

Kate a suferit ceea ce a fost descris ca fiind o operație abdominală pe 16 ianuarie. Vestea a fost anunțată abia a doua zi, când Palatul Kensington a dezvăluit că Kate se recupera după o operație planificată.

La momentul respectiv, oficialii au spus că starea ei nu era canceroasă, dar nu au specificat ce fel de operație, spunând doar că aceasta a fost un succes.

Când a fost descoperit cancerul lui Kate?

În timpul anunțului video de vineri, Kate a spus: „Testele efectuate după operație au constatat prezența cancerului” și că se afla în primele etape ale tratamentului.

Ea nu a spus ce fel de cancer a fost descoperit și nici nu a dat detalii despre chimioterapia pe care a urmat-o. Comunicatul Palatului Kensington a precizat că Kate a aflat despre cancer după ce au fost făcute testele post-operatorii.

Este neobișnuit să descoperi un cancer după o operație?

Deși este rar să se descopere un cancer după o intervenție chirurgicală pentru o problemă necanceroasă, acest lucru se întâmplă în aproximativ 4% din astfel de operații, a declarat Dr. Yuman Fong, chirurg la centrul de oncologie City of Hope din California de Sud.

„Acea cifră de 4% reprezintă o persoană care merge în sala de operație pentru ceea ce se crede a fi o boală benignă”, cum ar fi o procedură de îndepărtare a vezicii biliare sau a chisturilor ovariene, a spus Fong pentru AP News.

Este neobișnuit să depistezi un cancer la cineva atât de tânăr?

Da, cancerul este rar la adulții tineri. Dar, în țările dezvoltate, ratele anumitor tipuri de cancer sunt în creștere în rândul adulților tineri. Kate are 42 de ani.

„Nu ne place când tinerii se îmbolnăvesc de cancer, dar, în același timp, ei sunt cei care se recuperează cel mai bine”, a spus Fong.

Ce fel de tratament urmează Kate?

Comunicatul palatului a precizat că nu vor fi oferite detalii despre cancerul ei sau despre tratamentul ei, în afară de faptul că l-a început la sfârșitul lunii februarie.

„Nu vom împărtăși alte informații medicale private. Prințesa are dreptul la intimitate medicală, așa cum avem cu toții”, se arată în declarație.

După o intervenție chirurgicală reușită, chimioterapia este adesea folosită pentru a ajuta la uciderea oricăror celule canceroase rătăcite și pentru a preveni reapariția cancerului. Tratamentele au evoluat, iar atunci când chimioterapia este folosită acum, este uneori pentru perioade mai scurte sau în doze mai mici decât era odată.

Care sunt efectele secundare ale chimioterapiei?

Oboseala, greața, furnicăturile la nivelul mâinilor și picioarelor și, uneori, căderea părului sunt efecte secundare ale chimioterapiei, a declarat Dr. Monica Avila de la Moffitt Cancer Center din Tampa, Florida. Dar există medicamente pentru ameliorarea acestor efecte secundare.

„Unui pacient îi poate lua de la câteva săptămâni până la o lună sau două pentru a se recupera de aceste efecte”, a spus Avila.

Cât va dura tratamentul lui Kate?

Comunicatul palatului a precizat că acest lucru va depinde de medicii ei. „Prințesa se află acum pe calea recuperării”, se arată în declarație.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel