Categories: Ştiri sănătate

Verificați cu atenție etichetele alimentelor! Acest E vă suprastimulează neuronii și îi distruge!

Din cuprinsul articolului

Cu siguranță ați văzut pe ambalajul oricărui produs alimentar prescurtarea ”E” în combinație cu un număr format din trei sau patru cifre. Este vorba de denumirea aditivilor care sunt adăugați în alimente pentru a le prelungi durata de valabilitate, pentru a le îmbunătăți culoarea și gustul produsului. Acești aditivi sunt numiți în mod obișnuit „e-uri”.

Tipuri de aditivi “e-uri”

În funcție de originea lor, aditivii sunt împărțiți în trei categorii de bază:

  1. Naturali – aditivi din surse naturale, produși fără proces chimic
  2. Sintetici – nu apar în natură, sunt făcuți în laboratoare
  3. Naturali identici – realizați în mod artificial, dar compoziția este identică cu cea a aditivilor naturali

Aditivii sunt împărțiți în categorii și pe baza funcțiilor și anume:

  • E100 – E199 (coloranți)
  • E200 – E299 (conservanți)
  • E300 – E399 (antioxidanți, regulatori de aciditate)
  • E400 – E499 (agent de îngroșare, stabilizatori, emulgatori)
  • E500 – E599 (regulatori de aciditate)
  • E600 – E699 (potențiatori de arome)
  • E900 – E999 (îndulcitori)
  • E1000 – E1599 (alți aditivi)

„Cel mai bun „supliment alimentar” pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.

Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri. Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă..

Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere. Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a zis Prof Univ Dr Alexandru Vlad Ciurea.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

9 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

9 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

10 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

10 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

11 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia