Sari la conținut

Veste bună! De la 1 iunie, se redeschide Spitalul din Bârlad și pentru pacienții non-Covid

Veste bună! De la 1 iunie, se redeschide Spitalul din Bârlad și pentru pacienții non-Covid

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că va fi modificat un ordin de ministru referitor la sp.italele Covid şi non-Covid. Vor fi stabilite criterii clare prin care poate fi redus numărul paturilor pentru pacienţii Covid şi crescut numărul celor pentru pacienţii non-COVID. Ministrul a spus că până la începutul acestei săptămâni, direcţiile de sănătate publică vor avea baza legală pentru revizuirea spitalelor în baza noilor condiţii.

„Spitalele nu sunt închise şi spitalele au primit acordul prin modificarea ordinului să îşi poată deschide şi circuite Covid şi non-Covid şi lucrul ăsta s-a întâmplat încă din luna martie. În plus faţă de asta, am avut discuţii atât cu managerii spitalelor din ţară, cât şi cu direcţiile de sănătate publică.

Și am convenit un prim draft de modificare a ordinului de ministru aşa încât să stabilim nişte criterii şi nişte trepte clare care raportat la incidenţa din judeţul respectiv şi raportat la numărul de paturi de terapie intensivă poate, să ne dea liniile şi timpii în care putem să reducem numărul de paturi Covid şi să creştem numărul de paturi pentru pacienţii non-COVID.

Sper că până săptămâna viitoare să avem ordinul nou aşa încât direcţiile de sănătate publică să aibă baza legală să reavizeze spitalele pe noile condiţii”, a declara ministrul Sănătăţii, săptămâna trecută.

În judeţul Vaslui se redeschide Spitalul din Bârlad. De la 1 iunie se vor face din nou operații și vor fi preluate urgențele medicale acolo.

Bârlad, Spitalul Municipal de Urgență Elena Beldiman | Uniți salvăm

De la 1 iunie, se redeschide Spitalul din Bârlad și pentru pacienții non-Covid

Astfel urmează ca Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad să se redeschidă pentru toți pacienții. De la 1 iunie se vor face din nou operații și vor fi preluate urgențele medicale acolo.

Vestea este una extrem de bună, ținând cont de faptul că, în ultimul an pacienţii din Bârlad şi din zona arondată au fost obligaţi să străbată uneori şi zeci de kilometru până la spitalele din Vaslui şi Huşi, ceea ce a generat nemulţumire:

  • „Să lase spitalul pentru cetăţeni, pentru că aproape toţi bârlădenii sunt bolnavi. Dacă ei au închis spitalul!? Am probleme cu cancerul, am probleme cu diabetul, am probleme cu inima. Nu mă pot duce nicăieri! M-am dus la diabet şi m-a ţinut la geam!”
  • „Mă supără că atunci când s-a închis spitalul. Eu sufeream de cancer. Toate la particular trebuie cu cardul”

De asemenea, contextul este unul dificil în ceea ce privește lipsa medicilor de familie din mai multe comune. Asistenţii medicali comunitari, singurii rămaşi la nivel local, să ajute din punct de vedere medical pacienţii din sate întregi, au cerut şi ei redeschiderea Spitalului din Bârlad.

„Foarte multe demersuri, s-a auzit şi la Bucureşti; în Bârlad este o mare deficienţă de meedici de familie. Sunt bătrâni care nu au posibilitate să meargă… Eu i-am înscris la medicii pe care îi cunosc eu şi au mai avut loc pe listele lor”,  a declarat Amelia Baran, asistent comunitar în Bogdăneşti, o comună cu peste 3.000 de locuitori şi fără medic de familie, potrivit RADOR.

Cu toate acestea, la Spitalul din Bârlad în Secţia de boli infecţioase vor fi internaţi în continuare bolnavii de COVID-19. În prezent, în unitate sunt internate mai puţin de 40 de persoane diagnosticate cu COVID-19

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel