Sari la conținut

Veste tristă pentru toată România! Raed Arafat a vrut să ne avertizeze personal: „ Un cutremur poate ..”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat, joi, că în cel mult doi ani vor fi trei spitale mobile în Europa, dintre care unul va fi amplasat în România, sub Protecţia Civilă a UE, iar țara noastră va achiziționa de asemenea cu fonduri europene un spital mobil de nivel II, cu toate dotările, inclusiv săli de operații.

Raed Arafat a explicat de ce, în cazul producerii unui seism catastrofal, sunt folosite mai ales spitale mobile.

Aflat la Vaslui, secretarul de stat Raed Arafat, a fost întrebat despre situaţia spitalelor din Bucureşti, care ar putea avea de suferit în cazul producerii unui cutremur cu magnitudine mare în ţara noastră.

„Au fost consolidate în ultima perioadă. Asta înseamnă că ne întăreşte faptul că ele vor rămâne în picioare la un cutremur.

Dar problema spitalelor e alta, nu e numai prăbuşirea. Când se întâmplă un cutremur, spitalul ca să fie funcţional trebuie să fie pregătit, trebuie să aibă toate echipamentele fixate, surse de apă, surse de curent, toate utilităţile funcţionale.

Un cutremur poate să ducă la incapacitarea unui spital, chiar dacă el se află în picioare şi nu are problemă structurală.

Din cauza asta planurile de intervenţie includ în primul rând spitale de campanie. Şi aici avem, mai ales după pandemie, spitalul principal al MApN, la care s-au alăturat încă două spitale de campanie ale Ministerului Apărării, şi încă un spital care este recent preluat de DSU şi care poate fi şi astăzi utilizat în astfel de situaţii.

Pe lângă asta, mai avem două proiecte europene în care suntem implicaţi.

Unul e pe fonduri europene româneşti în care suntem implicaţi în achiziţia unui spital mobil de nivel II, cu toată dotarea lui, la care aşteptăm să se deruleze procedura. Anul acesta sperăm să-l primim. Dar mai este şi un proiect european care se numeşte EMT (Emergency Medical Teams), unde România este membră”, a precizat Raed Arafat, citat de Agerpres.

Şeful DSU a subliniat că în cel mult doi ani vor fi trei spitale mobile în Europa, dintre care unul va fi amplasat în România, sub Protecţia Civilă.

„Aceste spitale au toate dotările necesare, de la CT, la sală de operaţii, la absolut totul. Pe lângă asta, dacă ai o situaţie, să zicem că în Bucureşti, noi nu trebuie neapărat să asigurăm tratamentul în Bucureşti.

Trebuie să ieşim din ideea asta de cutii, să înţelegem că vorbim de o ţară întreagă. În momentul în care vezi că în Bucureşti capacitatea spitalicească nu poate să facă faţă, există toate modalităţile şi toate mijloacele la dispoziţia noastră pentru a trasfera bolnavii în alte zone din ţară care nu sunt afectate, aşa cum se întâmplă acum în Turcia”, a mai afirmat secretarul de stat Raed Arafat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel