Sari la conținut

Vestea tristă a zilei! A murit Ivan Patzaichin, „Campionul cu pagaia ruptă”

Vestea tristă a zilei! A murit Ivan Patzaichin, „Campionul cu pagaia ruptă”

Cel mai cunoscut canoist și unul dintre cei mai mari sportivi ai României, Ivan Patzaichin a încetat din viață, duminică, 5 septembrie, la vârsta de 71 de ani.

De 3 luni, fostul mare sportiv era internat la Spitalul „Elias”, după ce fusese diagnosticat cu o boală incurabilă. Starea lui s-a agravat în ultima lună, iar astăzi a încetat din viață, după o lungă suferință.

Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce.
Familia”, a foat mesajul sfâșietor scris de familia marelui sportiv pe pagina acestuia de Facebook.

Vestea tristă a zilei! A murit Ivan Patzaichin

„Ivan Patzaichin era cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, unde a câștigat medalii la edițiile din 1968, 1972, 1980 și 1984.

E legendă… un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi.

Povestea sa e povestea succesului, a bunului simț și a caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit și a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit și generos.

Drum lin, Ivan! Veșnic în inimile noastre!

Condoleanțe familiei!

Dumnezeu să îl ierte și să odihnească!”, se arată pe pagina de Facebook a Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Ivan Patzaichin a decis să înceapă cariera în kaiac-canoe după ce a văzut o transmisiune la tv

Ivan Patzaichin s-a născut pe 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23 din Delta Dunării. Şi-a petrecut toată copilăria pe canelele Dunării şi a decis să urmeze o carieră în kaiac-canoe după ce a urmărit o transmisiune la tv cu Vicol Calabiciov şi Serghei Covaliov, doi canoişti de la el din sat, care au câştigat titlul mondial în 1966.

În 1967, la vârsta de 18 ani, a plecat în Bucureşti şi s-a legitimat la Dinamo. Un an mai târziu a fost deja inclus în lotul naţional pentru Jocurile Olimpice de la Mexico City. Încă de la prima ediţie a JO, avea să câştige aurul olimpic.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi stând în picioare

Cum a devenit Patzaichin „Campionul cu pagaia ruptă”

La Jocurile Olimpice de la Munchen,din 1972, Patzaichin şi-a căpătat supranumele de “Campionul cu pagaia ruptă”. În seriile de canoe simplu 1000 de metri i s-a rupt pagaia la câţiva metri după start. Arbitrii nu au oprit cursa, iar românul a vâslit cu ciotul de pagaie şi a încheiat cursa în aplauzele spectatorilor.

Iniţial a fost descalificat, însă a fost primit în recalificări după ce contestaţia depusă de România a fost soluţionată favorabil. S-a calificat fără emoţii în ultimul act şi a câştigat al doilea aur olimpic din carieră.

Tot la Munchen, în proba de C2-1000 de metri, Ivan Patzaichin şi Serghei Covaliov au încheiat pe locul doi, la doar 3 sutimi de echipajul polonez care avea să câştige medalia de aur.

Caracterizat de o voință și de o modestie extraordinară, Ivan Patzaichin a fost omul care a pledat toată viața pentru necesitatea sportului în viața copiilor noștri. Într-un interviu de anul trecut oferit prosport.ro, Patzaichin deplângea decăderea sportului românesc.

„Cred că și mentalitatea este de vină pentru declin, dar și sportul românesc în general. Școlile românești de sport au cam dispărut. Fiecare sport avea școala lui autentică românească și mă gândesc la canotaj, la caiac-canoe, lupte, box, tir, handbal, volei, gimnastică nu mai vorbesc.

Toate sporturile aveau niște școli extraordinare. Dar încet-încet totul s-a năruit, s-au dus foarte mulți tehnicieni afară, pentru că nu au fost apreciați aici. Statul în ultimii 30 de ani nu a mai investit mai nimic în sport. Sportul nu a fost o problemă prioritară pentru statul român, așa că rezultatele au mai ținut câțiva ani, de pe urma celor de până în 1989.

Dar încet-încet va dispărea și vor fi doar surprize, câteva excepții care vor apărea. Dar nu mai există o școală adevărată, cum era în trecut. Când pleca gimnastica la o competiție majoră, vrenea cu 5-6 medalii, dintre care 3-4 de aur. Sau caiacul și canoea, nici nu se punea problema să nu venim fără 7-8 medalii, din care 4-5 de aur”, spunea în urmă cu un an marele sportiv.

Ivan Patzaichin va fi depus la Muzeul Clubului Sportiv Dinamo

„Familia și colaboratorii anunță dispariția lui Ivan Patzaichin, în urma unei boli incurabile.

Mulțumim celor care ne-au transmis regretul lor pentru această veste sfâșietoare.

Cei care vor vrea să îi aducă un ultim omagiu, o pot face începând de mâine, ora 12:00 la Muzeul Clubului Sportiv Dinamo, unde va fi depus”, se arată într-un comunicat al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

Dumnezeu să-l odihnească!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel