Sari la conținut

Vești bune pentru pacienții cu osteoartrită. Noi cercetări arată că afecțiunea poate fi tratabilă și reversibilă

osteoartrita
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Osteoartrită: cercetări inovatoare asupra celulelor stem

Terapiile existente pentru osteoartrită se concentrează pe ameliorarea simptomelor în loc să abordeze cauza principală a bolii. Cu toate acestea, cercetări recente efectuate de Universitatea din Adelaide au arătat că afecțiunea poate fi tratabilă și reversibilă.

 

Un studiu revoluționar de la Universitatea din Adelaide dezvăluie că osteoartrita poate fi reversibilă printr-un nou tratament care vizează celulele stem marcate cu gena Gremlin 1.

Cu rezultate promițătoare din stimularea acestor celule la șoareci și studiile umane în curs de desfășurare în urma unui studiu de succes de cinci ani, această cercetare nu doar că provoacă viziunea tradițională a osteoartritei, dar și sugerează o potențială schimbare de paradigmă în tratamentul acesteia.

Osteoartrita ezoică implică degradarea cartilajului și a țesuturilor articulare din jur. Este o afecțiune pe termen lung și progresivă care afectează mobilitatea oamenilor și nu a avut nicio vindecare istorică. 

Osteoartrită: cercetări inovatoare asupra celulelor stem

Descrisă adesea ca o stare de „uzură”, factori precum îmbătrânirea, obezitatea, rănirea și istoricul familial contribuie la progresia osteoartritei. Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide au descoperit o nouă populație de celule stem – marcate de gena Gremlin 1 – responsabile de progresia osteoartritei.

Tratamentul cu factor de creștere fibroblastic 18 (FGF18) a stimulat proliferarea celulelor Gremlin 1 în cartilajul articular la șoareci, ducând la recuperarea semnificativă a grosimii cartilajului și reducerea osteoartritei.

Celulele Gremlin 1 prezintă oportunități pentru regenerarea cartilajului, iar descoperirea lor va avea relevanță pentru alte forme de leziuni și boli ale cartilajului, care sunt în mod notoriu dificil de reparat și tratat. Contestă clasificarea osteoartritei drept uzură.

„Descoperirile studiului nostru reimaginează osteoartrita nu ca o afecțiune de „uzură”, ci ca o pierdere activă și reversibilă farmaceutic a celulelor stem critice ale cartilajului articular”, a spus Dr. Jia Ng de la Universitatea din Adelaide de la Adelaide Medical School, care a condus studiul.

„Cu aceste noi informații, acum suntem capabili să explorăm opțiuni farmaceutice pentru a viza în mod direct populația de celule stem care este responsabilă pentru dezvoltarea cartilajului articular și progresia osteoartritei”, a mai spus dr. Jia Ng., potrivit scitechdaily.com. 

În timp ce dr. Ng descrie tratamentele actuale pentru osteoartrită ca o „abordare cu bandă”, această nouă înțelegere ar putea duce la un tratament farmaceutic care inversează osteoartrita și ajută la abordarea rezultatelor de sănătate asociate cu boala.

„Comorbiditățile cunoscute ale osteoartritei includ boli de inimă, pulmonare și de rinichi, afecțiuni mentale și comportamentale, diabet și cancer. Studiul nostru sugerează că pot exista noi modalități de a trata boala, mai degrabă decât doar simptomele, ceea ce duce la rezultate mai bune în materie de sănătate și la o calitate a vieții mai bune pentru persoanele care suferă de osteoartrită”, a spus dr. Ng.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel