Sari la conținut

Veşti bune pentru pensionari! Cine va avea venitul dublat?

Sursă foto: Romania TV

Casa Naționala de Pensii a făcut un anunţ neaşteptat, care va bucura cu siguranţă aproape un milion de pensionari din România.

Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii Publice, a dus veşti bune în special pentru pensionarii cu pensii mici sau care au fost plătiți, pe parcursul întregii vieți, doar cu salariul minim pe economie.

Baciu a anunţat că procesul de recalculare a pensiilor este aproape finalizat şi, în curând, noile taloane vor fi tipărite și distribuite beneficiarilor. Aceste măsuri vor contribui semnificativ la îmbunătățirea situației financiare a celor care se confruntă cu dificultăți din cauza pensiilor insuficiente.

Sunt aproape gata noile taloane cu pensii majorate

„Suntem în plin proces de tipărire a taloanelor de pensie pe luna iunie, mai avem două luni, iulie și august, iar deja din luna septembrie tipărim taloanele noi, cu noul cuantum al pensiei recalculat conform Legii 360.

Începând din luna iunie, începem procesul de tipărire și ulterior de distribuire a noilor decizii de pensionare, iar cu data de 1 septembrie deja să își primească pensiile, să știe exact care este noul cuantum al pensiei în urma recalculării făcute după noua lege a pensiilor.

Chiar mai mult de trei milioane de oameni (vor primi majorări, n.red.) pentru că punctele de stabilitate vor aduce un plus față de ceea ce se întâmplă în momentul de față”, a declarat directorul Casei Naționale de Pensii Publice la Antena 3.

prima pensie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii Publice

O altă veste bună din partea autorităților este că anumite venituri, care până acum nu erau incluse în calculul pensiei, vor fi acum luate în considerare. Autoritățile specifică faptul că aceste venituri vor fi eligibile pentru calculul pensiei doar dacă asupra lor au fost plătite contribuții sociale.

„Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.

Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată”, a mai spus șeful CNPP, Daniel Baciu.

Bonus pentru românii cu vechime de peste 25 de ani

Punctele de stabilitate reprezintă puncte bonus oferite românilor care muncesc peste 25 de ani. „Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat.

Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat şi ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel