miercuri, februarie 1, 2023

Darvadstrocel este prima terapie cu celule stem aprobată pentru tratamentul fistulelor anale la pacienții adulți cu boala Crohn. Terapia este dezvoltată de către compania Takeda și a primit autorizarea Agenției Europene a Medicamentului în luna martie 2018. La mai bine de 2 ani de la autorizare, terapia acum este disponibilă și în România si primul pacient este tratat cu darvadstrocel.

Te-ar mai interesa: Mâncarea din spitale, bătaie de joc pentru pacienţ...

Această realizare este rezultatul colaborării multidisciplinare între Spitalul Universitar de Urgență București și Institutul Clinic Fundeni, cu aportul Prof. Dr. Gastroenterologie Lucian Negreanu, Prof. Dr. Gastroenterologie Mircea Diculescu și a Asis. Univ. Chirurgie Dr. George Pariza, care a efectuat cu succes intervenția chirurgicala.

Cum se administrează terapia

Boala Crohn este o afecțiune cronică inflamatorie a tractului gastrointestinal. Fistulele perianale (comunicări între intestinul gros și piele) sunt o complicație debilitantă care afectează semnificativ calitatea vieții. În ciuda progreselor în managementul bolii Crohn, aceste fistule perianale rămân o provocare medicală și chirurgicală continuă.

Te-ar mai interesa: Medic român: 17 lucruri de știut despre febră...

“Darvadstrocel este prima terapie cu celule stem aprobată în UE pentru tratamentul pacienților cu fistule perianale. Odată ce un pacient este eligibil pentru tratament, darvadstrocelul este comandat și livrat corespunzător, având în vedere perioada de valabilitate de 72 de ore.

Administrarea darvadstrocelului se face printr-o procedură chirurgicală minim invazivă și are loc în centrele de excelență, de către medici specialiști cu experiență în diagnosticul și tratamentul fistulelor perianale complexe din Boala Crohn”, a declarat Todor Kesimov, director interimar TAKEDA Romania.

Te-ar mai interesa: Zincul n-ar trebui să lipsească din corp. Joacă un...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private