Sari la conținut

Vești extraordinare pentru pensionari! Ce mai primesc în plus pe lângă majorarea pensiilor de la 1 septembrie. Anunțul oficial al Guvernului

pensionari
Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro
Anunț pentru pensionari

Veștile bune continuă să îi surprindă pe seniorii țării. Aceștia nu se vor bucura doar de majorarea pensiilor începând cu 1 septembrie, ci se vor bucura și de alte avantaje după cum anunța Marcel Ciolacu într-o ședință de guvern.

Pensionarii nu doar că primesc pensii mai mari. Aceștia se pot bucura și de tratamente balneare. Marcel Ciolacu spune că acest detaliu este inclus în noua lege a pensiilor care va intra în vigoare de la toamnă.

Astfel, ambii soți pot merge la tratament balnear. Condiția este ca aceștia să acopere integral valoarea unui dintre biletele de tratament. Totodată, premierul precizează că în acest mod vor fi eliminate cozile la biletele de tratament. De asemenea, pensionarii vor beneficia de pachete avantajoase.

”Avem o veste bună și pentru pensionari. Introducem un nou sistem informatic performant la Casa Națională de Pensii Publice, complet integrat. Este o investiție de peste 130 de milioane de lei din PNRR și, astfel, vom elimina, de exemplu, cozile la biletele de tratament”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Se schimbă radical sistemul informatic

Conform surselor guvernamentale, actualul sistem al Casei Naționale de Pensii Publice va fi modernizat total din punct de vedere arhitectural și tehnologic și va avea noi componente funcționale, astfel încât să aibă capacitatea de a susține procesul de reformă și de recalculare a pensiilor publice.

Noul sistem informatic va include mai multe componente care vor funcționa în mod integrat și centralizat:

  • Crearea Spațiului Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați, utilizatori ai portalului CNPP, unde se vor primi informații privind stagiul de cotizare, talonul de pensie, decizia de pensionare, etc. și se vor depune documente în format electronic spre soluționare, cum ar fi: cereri privind acordarea unui bilet de tratament, cereri privind acordarea ajutorului de deces, inclusiv dosarul de pensie în format electronic;
  • Soluție integrată privind managementul documentelor, astfel încât toate documentele care vor fi adresate instituției să circule în format electronic, eliminând pe cât posibil formatul letric care creează disconfort tuturor;
  • Crearea unui simulator privind calculul pensiei, astfel încât orice asigurat al sistemului public să aibă posibilitatea calculului estimativ al propriei pensii, având o predictibilitate asupra viitorului statut de pensionar;
  • Aplicația e-Talon care va emite automat, în format electronic, talonul de pensie pentru fiecare pensionar, acest talon electronic având aceeași valoare juridică cu talonul de pensie în format letric.

Fiecare cetățean își va putea simula calculul pensiei

”Este un pas important pe care-l facem privind digitalizarea serviciilor pe care le oferim către pensionari și asigurați, eliminând pe cât posibil disconfortul pe care-l avem cu toții când mergem la ghișeu. Suntem pe drumul cel bun, facem pași importanți privind reforma sistemului public de pensii mult-așteptată către toți românii”, a precizat Daniel Baciu pe una din paginile de socializare.

O noutate de interes o reprezintă crearea unui spațiu privat pentru fiecare utilizator înregistrat, în care vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP, indiferent de sursa acestora. Prin intermediul acestor spații virtuale vor fi transmise toate comunicările în format electronic.

Noul program informatic va permite fiecărui cetățean să își completeze documentele și să facă simulări ale datelor personale privitoare la pensie. Platforma informatică va conține, în plus, sisteme de analiză și predicții.

Proiectul de modernizare are o valoare totală de 131.282.000 lei, bani asigurați din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma pensiilor / Jalonul 240) și din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel