sâmbătă, iunie 10, 2023

Prevenirea este mai bună decât vindecarea, o regulă care se aplică tuturor bolilor și mai ales celor care se manifestă cu simptome greu de recunoscut, cum este infarctul.

Principalii factori de risc pentru a suferi un atac de cord includ obezitatea, inactivitatea fizică și fumatul.

Cu o lună sau mai puțin înainte de un atac de cord, organismul trimite câteva semnale de alarmă, pe care trebuie să le cunoașteți pentru a lua măsurile adecvate și a îndepărta riscul:

Durerea toracică

Se manifestă într-o formă și intensitate diferită la bărbați și la femei. Pentru bărbați este cel mai important simptom precoce al unui atac de cord iminent și nu trebuie ignorat. În schimb, afectează doar 30% dintre femei. Durerea toracică, potrivit medicilor,  poate iradia către unul sau ambele brațe (mai frecvent către brațul stâng, maxilarul inferior, gâtul, umerii sau stomacul. Poate fi permanentă sau temporară.

Transpirație excesivă

Transpirația neobișnuită sau excesivă este un simptom precoce al unui atac de cord. Se poate întâmpla în orice moment al zilei sau al nopții. Afectează mai mult femeile și este adesea confundată cu bufeurile sau transpirațiile nocturne de la menopauză.

Bătăi neregulate ale inimii

Aritmiile sunt adesea însoțite de atacuri de panică și anxietate, mai ales la femei. Ele apar brusc și iau forma unui ritm cardiac neregulat sau a unei tahicardii. Exercițiile fizice pot crește, de asemenea, ritmul cardiac, mai ales la persoanele cu ateroscleroză. Simptomul durează aproximativ 1-2 minute. Dacă persistă și vă simțiți amețit și foarte obosit, apelați imediat la medic.

Căderea părului

Un alt semn vizibil al riscului de boli de inimă. Afectează cel mai adesea bărbații cu vârsta de peste 50 de ani, dar se poate întâmpla și la femei. Chelia este, de asemenea, asociată cu niveluri crescute de cortizol în organism. Acordați o atenție deosebită căderii părului în partea de sus a capului.

atac de cord

Dificultăți de respirație

Lipsa de aer sau respirația scurtă este incapacitatea de a respira adânc. Aceasta apare frecvent atât la bărbați, cât și la femei și începe chiar și cu șase luni înainte de debutul atacului de cord. Este de obicei un semn de avertizare a unei afecțiuni medicale. Persoana nu poate lua suficient aer, se simte amețită și cu respirația scurtă.

Insomnie

Un alt simptom legat de un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral și mai frecvent la femei. Persoana este neliniștită, are probleme cu somnul și are treziri frecvente.

Dureri abdominale

Durerea abdominală, greața, balonarea și disconfortul abdominal sunt simptome comune de atac de cord atât la bărbați, cât și la femei. Durerile abdominale dinaintea unui atac de cord sunt de natură episodică, atenuându-se și revenind pentru perioade scurte de timp. Tensiunea fizică poate agrava durerile de stomac.

Oboseală

Oboseala neobișnuită este unul dintre simptomele cheie ale unui atac de cord iminent, în special la femei. Oboseala nu se datorează activității fizice sau mentale și atinge un maxim spre sfârșitul zilei. Este cel mai evident simptom și este dificil să treacă neobservată, deoarece persoana nu poate îndeplini funcții de bază, cum ar fi să facă duș sau să facă patul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private