Sari la conținut

Viața i s-a schimbat radical în urma unei vizite la dentist. Este incredibil ce s-a întâmplat cu creierul unui bărbat după o intervenție stomatologică

Nici medicii și oamenii de știință nu își pot da seama ce s-a întâmplat cu un bărbat din Germania care, în urma unei vizite la medicul stomatolog, nu își mai poate aminti nimic din trecut.

Bărbatul s-a trezit într-o dimineaţă din martie 2005 şi s-a dus la dentist pentru un tratament de canal. Zece ani au trecut de atunci şi are, în fiecare dimineaţă, aceeaşi senzaţie că este 2005 şi că trebuie să meargă la dentist.
Ceva s-a întâmplat, evident, între momentul în care a început operaţia şi s-a terminat. Mai exact, ceva care i-a împiedicat creierul să stocheze amintiri pe termen lung. Potrivit oamenilor de ştiinţă care i-au studiat cazul, el reţine lucruri în limita a doar 90 de minute, după care o ia din nou de la zero, relatează stirileprotv.ro.

Ultima amintire pe care o are este când stomatologul i-a făcut anestezia locală. Apoi, când s-a trezit, medicul îşi aminteşte că William era palid, iar privirea îi era pierdută. Pentru că nu şi-a revenit până seară, a fost dus la spital, unde a stat timp de 3 zile. Acolo, a devenit clar că şi-a pierdut abilitatea de a formă amintiri pe termen lung, că şi cum creierul sau şi-ar da un restart la fiecare zece minute.

Apoi, situaţia lui s-a îmbunătăţit puţin şi a ajuns la capacitatea de 90 de minute, doar că aici a şi stagnat în următorii 10 ani. “Fiecare zi este pentru el ziua în care are programare la dentist”, scrie în raportul medical.

Viaţă bărbatului, că un scenariu de film, este ţinută în ordine de către soţia să, care i-a creat un ghid pe telefonul mobil şi i-l da să-l citească în fiecare dimineaţă. Acolo, ea îi reaminteşte în fiecare zi ce i s-a întâmplat şi îi spune că copiii lui au crescut şi sunt adulţi acum.

Simptomele lui William sugerează că suferă de amnezie anterogradă, o incapacitate a creierului de a crea amintiri pe termen lung, în timp ce amintirile formate înainte de incident sunt accesibile.

Totuşi, cauza leziunii cerebrale este un mister. Scanările efectuate de medici nu arată niciun fel de urmă în regiunile creierului asociate cu pierderea de memorie.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel