Sari la conținut

VIDEO. 7 simptome neobişnuite ale unui accident vascular celebral. Ce semnale de alarmă transmite corpul

La fel ca şi infarctul, accidentul vascular celebral este una dintre cele mai mari urgenţe medicale pe care le poate suferi o persoană. Un AVC se produce atunci când apare un blocaj în vasele de sânge care alimentează creierul sau când un vas de sânge se sparge, provocând o hemoragie internă craniană.

Deşi în majoritatea cazurilor, semnale de alarmă sunt clasice, există şi simptome mai puţin obişnuite care ar trebui să atragă atenţia persoanei respective sau a celor din preajma sa pentru apelarea serviciilor medicale de urgenţă.

Dureri de cap, ameţeală sau dureri difuze pot fi simptome vagi spefice multor afecţiuni medicale, de aceea medicii atrag atenţia că un diagnostic de certitudine poate fi pus doar de un specialist sau la camera de gardă a unui spital, unde se pot face şi investigaţii medicale specifice, precum tomografia computerizată sau un RMN cranian.

Două tipuri de accident vascular cerebral

Accidentul ischemic tranzitor (AIT) si AVC (accident vascular cerebral) constituit sint caracterizate prin aparitia brusca a vertijului si vederii duble, deficit motor (slabiciune la nivelul membrelor), pierderea cordonarii miscarilor. Vertijul este de obicei constant si se mentine timp indelungat.

Daca la AIT simptomele dispar in maxim 24 de ore, in cazul unui AVC constituit, vertijul este de obicei constant si se mentine timp de citeva zile. AVC-ul este o afectiune tipica pentru virstnici.

7 simptome atipice de AVC

Potrivit Asociaţiei de Stroke din Marea Britanie, mii de vieţi ar putea fi salvate în fiecare an dacă s-ar acorda o atenţie mai mare unor simptome-cheie.

– slăbiciune facială (cum ar fi căderea unei pleoape sau a buzei)

– greaţă

– ameţeală

– furnicături

– pierderea echilibrului

– limbaj/exprimare incoerentă

– dureri puternice de cap care nu cedează la analgezice obişnuite.

Medicii spun că, de regulă, unul dintre semnale de alarmă în cazul unui accident vascular cerebral este senzaţia de „cap înfundat”, descrisă de mulţi pacienţi ca şi cum creierul s-ar opri din funcţionare, potrivit experţilor citaţi de actualno.com. În plus, mulţi bolnavi s-au plâns, pe lângă migrene atroce, slăbiciuni în picioare sau faţa căzută, şi de alte simptome:

– greaţă şi senzaţie de vomă

– convulsii

– sughiţ

– dificultăţi de respiraţie

– dureri neobişnuite

– tremur necontrolat

– pierderea conştienţei

– slăbiciune generală

 

Formula F.A.S.T.

Daca suspectezi ca cineva sufera un AVC, actioneaza rapid (F.A.S.T.) si fa-i urmatorul test:

F – Face (Fata) – Cere persoanei sa zambeasca. Ti se pare ca fata e asimetrica sau gura e cazuta intr-o parte?

A – Arms (Brate) – Cere persoanei sa ridice simultan ambele brate deasupra capului. Unul dintre ele ramane inert sau mai jos decat celalalt?

S – Speech (Vorbire) – Cere-i persoanei sa repete o fraza simpla (de exemplu “Cerul este albastru”). Nu poti distinge ce zice sau vorbeste ciudat?

T – Time (Timp)

Dacă remarci oricare dintre aceste semne, sună IMEDIAT la 112!

Pentru ca persoana sa fie transportata cat mai repede la spital, spune-i operatorului ca suspectezi ca aceasta a suferit un accident vascular cerebral si transmite-i ora la care au aparut primele simptome.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel