joi, iunie 1, 2023

România ocupă locul 1 în Uniunea Europeană la mortalitatea generată de bolile cardiovasculare, iar la fiecare 30 de minute un român moare în urma unui infarct.

Semnalul de alarmă este tras de fostul ministrul al Sănătăţii, Victor Costache, care a precizat într-un interviu la podcastul evz.ro, moderat de Ionuţ Cristache, că la mijloc nu e vorba doar de simple statistici, ci de o realitate medicală dramatică, dar care are leac.

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă că ai deficit de potasiu – m...

Potrivit fostului ministru, sistemul de sănătate din România are structuri medicale publice și structuri medicale private, care înglobează în jur de 470 spitale publice și 100 spitale private.

Statul român, corigent la prioritizarea finanțărilor sistemului de sănătate

Chirurgul Victor Costache crede că statul nu este neapărat aproape de faliment, însă unde se greșește foarte mult este la modul de prioritizare a finanțărilor sistemului de sănătate.

Potrivit medicului, cei mai mulți români mor datorită bolilor cardiovasculare. „Cu toate acestea, vi se pare normal ca în România programul Național de Boli Cardiovasculare să fie mai puțin finanțat decât programul Național de Boli Rare? Este ilogic cum se abordează problemele. Nu este o problemă cu cadrele medicale, ci este problemă cu organizarea sistemului”, este întrebarea lansată retoric de Victor Costache.

Te-ar mai interesa: Află cele 5 reguli care te ajută să slăbești fără ...

Acesta a mărturisit că „una dintre cele mai mari probleme cu care m-am confruntat în mandatul meu de ministru a fost pandemia de COVID-19, în 2019, ajunsesem la un acord pentru finanțarea programelor, a survenit pandemia și s-a pus pe pauză tot.

Pandemia a fost ceva cu care generații întregi de medici nu s-a confrutat, iar o lecție pe care am învățat-o a fost solidaritatea, am beneficiat de multe avantaje primite din alte țări. Chiar dacă noi aveam un sistem de terapie intensivă foarte sensibil, care nu făcea față acestui impas”, a mai spus fostul ministru.

Te-ar mai interesa: Ai peste 50 de ani? Căsătoria poate preveni diabet...

„Planurile în România sunt făcute pe termen scurt și mediu”

Referindu-se la diferențele dintre sistemul medical din România şi cele din alte țări, Costache a invocat existenţa unor „tabere, baricade și discriminări… În loc să mergem pe un mod de furnizare european al actului medical și pe o integrare a tuturor resurselor, cum știm cu toții, sistemul este finanțat când avem nevoie de ajutor.

Este păcat să nu folosim toate structurile care ni se oferă. Aceste discriminări care se fac în beneficiul unor unități spitalicești și în detrimentul altor unități spitalicești duc la această stare de conflict permanent. În Europa s-a reușit funcționarea armonioasă a spitalelor private cu cele de stat. Planurile în România sunt făcute pe termen scurt și mediu”.

Te-ar mai interesa: Situație alarmantă în România: anul sunt diagnosti...

În ce priveşte agravarea şi înmulţirea bolilor cardiovasculare la nivel național, medicul atrage atenţia că „principala problemă pe acest subiect este alimentația, sedentarismul, fumatul. De asemenea, și diabetul este o problemă în România care cauzează boli cardiovasculare. Pentru a combate această problemă, trebuie să facem zilnic jumătate de oră de sport, ar trebui să nu fumăm, să mâncăm echilibrat”.

Te-ar mai interesa: Vitamina esențială pentru sănătatea inimii. Specia...

Victor Costache a explicat la evz.ro că primul pas în detectarea acestei probleme este realizarea unui consult cardiovascular. Astfel, potrivit acestuia, „când vine vorba despre inimă trebuie să fim atenți la dureri în piept, la apariția oricărei stări de oboseală atipică”.

El a amintit că a demarat programul de chirurgie cardiovasculară minim invazivă prin anul 2015, care atunci se realizau numai în două sau trei centre din România, iar în momentul de față aceste intervenţii sunt realizate doar în București. Medicul chirurg a mai spus că lunar realizează între 25 și 30 de operații, în contextul în care media europeană este în jur de 90 de operații pe an.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private