Sari la conținut

Viitorul ministru al Sănătății: „Valul 5 va veni pentru că ..”

protest

Alexandru Rafila, deputatul PSD propus pentru funcția de Ministru al Sănătății, a declarat că accesul pacienților la tratamentul în ambulatoriu trebuie să fie mult mai facil, astfel ca oamenii să nu se mai trateze cu medicamente pe care și le cumpără singuri, fără să fie prescrise de medic. Totodată, acesta a subliniat  că pregătirile pentru valul 5 al pandemiei trebuie să înceapă imediat.

„Imunizarea de turmă, mai devreme sau mai târziu, se va produce. Prin trecerea prin boală sau vaccinare vom ajunge la imunitatea de turmă, dar boala va rămâne endemică, nu va dispărea. Probabil că va exista o sezonalitate ca la gripă. Cu cât tulpina este mai transmisibilă, cu atât procentul de populaţie care trebuie să treacă prin boală sau să se vaccineze este mai mare. Dacă la început se discuta de 70%, pentru această tulpină, mult mai transmisibilă, ajungem la o imunitate greu de atins, aproape de 90%”, afirmă Alexandru Rafila.

Cu cât se vaccinează mai mulţi, cu atât drumul spre normalitate e mai scurt.

Întrebat dacă se gândeşte ca antiviralele să ajungă în farmacii, Rafila a spus că da, dar trebuie să fie recomandate cu prescripţie medicală: „dacă vor apărea antiviralele în farmacii, oamenii să se ducă la începutul bolii. Dacă se duc mai târziu, efectul antiviralelor este practic nul şi este şi toxic pe deasupra”.

Rafila a vorbit despre dezvoltarea serviciilor de asistență medicală în ambulatoriu: „Trebuie să avem discuții foarte clare, să ne ajute medicii de familie, tratamentul trebuie administrat corect, în ambulatoriu”.

„Accesul pacienților în ambulatoriu ar trebui să fie mult mai facil, pentru că oamenii se tratează acasă și își fac rost de medicamente. Asta ne-a dus la numărul mare de decese.

Tratamentul trebuie să fie prescris de medicii de familie sau medicul specialist.

Medicația de acasă fie e prescrisă neconform, fie nu e prescrisă de nimeni și oamenii își fac rost și se tratează singuri. Astea sunt cele mai grave situații care duc la mortalitatea incredibilă – am fost pe primul loc la decese raportat la populație, iar asta nu e întâmplător.

Această neîncredere a oamenilor în sistemul de sănătate a făcut ca ei să se prezinte foarte târziu la medic. Asta trebuie să se schimbe”, a declarat Rafila.

Referitor la valul 5, medicul spune că va veni, pentru că populaţia receptivă se va reconstitui:

„sunt cei care au făcut vaccin şi nu mai au imunitate sau cei care nici nu au trecut prin boală, nici nu s-au vaccinat. Şi mai e un lucru: în perioada Sărbătorilor de Iarnă, indiferent ce măsuri se iau, mobilitatea oamenilor şi tentaţia de a nu respecta regulile este mare”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel