Sari la conținut

Vineri 13, coșmarul superstițioșilor. De ce se tem oamenii de această dată?

Vineri 13, o dată care trebuie să ne dea fiori sau doar o superstiție care se tot perpetuează, de la an la an?

Superstiția ce planează asupra acestei zile este reprezentată, de fapt, de o combinaţie a două frici distincte: teama inexplicabilă de zilele de vineri și frica de numărul 13, care este numită şi triskaidekaphobia. Cu toate că vineri 13 este asociată cu ziua nenorocirilor, oamenii renunţând la cele mai importante planuri pentru a nu fi loviţi de ghinion, cercetătorii spun că teama nu este justificată.

Se pare că teama de această zi nu este îndreptăţită. Un grup de cercetători olandezi a ajuns la concluzia într-o zi de vineri 13 se petrec mai puţine accidente, infracţiuni, incendii etc decât în oricare altă zi de vineri.

Explicaţia ar putea fi legată de faptul că oamenii sunt mult mai atenţi în această zi decât în oricare altă dată a anului. Potrivit unui studiu realizat în anul 2002 şi publicat de American Journal of Psychiatry, această zi este mai periculoasă pentru femei decât pentru bărbaţi, deoarece acestea au tendinţa să fie mai agitate în acea zi, scrie The Mirror.

Se pare că această superstiţie are la bază mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos, toate au avut loc în zile de vineri. Mai mult, sfârşitul cavalerilor templieri a venit într-o zi de vineri 13. Cu toate acestea specialiştii spun că oamenii nu au făcut legătura între vineri şi ziua de 13 decât la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul celui de-al XX-lea, potrivit descopera.ro

În secolul al XVII-lea se credea că nu este bine ca la masă să fie aşezate 13 persoane, dar abia trei veacuri mai târziu oamenii încep să facă legătura între ziua de vineri şi numărul 13.

La fel ca teama de numărul 13, se pare că şi cea legată de ziua de vineri porneşte tot de la scrierile din Noul Testament. În anul 1852, în publicaţia periodică Notes and Queries se scria „Vinerea este considerată o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificării, şi la fel de nenorocos este şi numărul 13, care este asociat cu Cina cea de Taină”.

Așadar, cum aceste momente au fost demult depășite, probabil că e cazul să mai renunțăm la superstiții, deși precauția nu dăunează, dimpotrivă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel