Sari la conținut

Vinul și cele mai mari beneficii pentru sănătate

vin rosu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficii nebănuite ale consumului moderat de vin roșu

Vinul și cele mai mari beneficii pentru sănătate. De foarte mult timp s-a spus că vinul este bun pentru sănătate, atâta timp cât este consumat cu moderație.

De obicei, vinul roșu este considerat vedeta, dar un studiu publicat de ”Journal of Agricultural and Food Chemistry” a constatat că și vinul alb poate avea aceleași beneficii pentru sănătate, scrie The List.

Vinul roșu poate proteja împotriva bolilor de inimă

Oamenii de știință cred că antioxidanții din vinul roșu ajută la prevenirea apariției colesterolului, care poate duce la boli de inimă. Cu toate acesta, medicii sunt rezervați în a recomanda alcoolul ca ”medicament”.
Dar, dacă de obicei vă bucurați de un pahar de vin după o zi lungă de muncă, trebuie să știți care sunt beneficiile aduse sănătății. Se pare că orice problemă, de la demență la arsuri solare, poate fi prevenită cu un pahar de vin.

Cele mai importante beneficii ale consumului moderat de vin

Are și efect anti-inflamator

vinul roșu

Unul dintre motivele pentru care vinul roșu poate fi foarte benefic este că scade inflamația. Iar inflamația mușchiului inimii poate duce la probleme mari, cum ar fi un atac de cord. Vinul roșu conține ingredientul cheie: resveratrol. Acest compus ajută la prevenirea deteriorării vaselor de sânge și previne formarea cheagurilor de sânge. Potrivit Clinicii Mayo, poate fi util și pentru reducerea riscului de inflamație.

Un pahar de vin prelungește viața

Savurarea unui pahar de vin poate prelungi viața. Consumatorii obișnuiți de vin au o rată de mortalitate cu 34% mai mică decât cei care beau bere sau alte băuturi alcoolice. Cercetătorii de la Harvard Medical School spun că un compus numit resveratrol, care se găsește în vinul roșu, a fost asociat cu proprietăți anti-îmbătrânire. Acest compus poate fi obținut și din struguri, afine, merișoare și nuci.
Resveratrolul activează o genă anti-îmbătrânire în organism, care duce la o durată de viață mai lungă. Cu toate acestea, această legătură se poate întâlni doar la cei care beau cu moderație.

Protejează pielea de arsurile solare

Iată un alt mod în care paharul de vin ajută fără să fi bănuit: protejează pielea de soare! Un studiu spaniol din ”The Journal of Agricultural Food and Chemistry” a descoperit că antioxidanții din vin ne pot proteja pielea de arsurile solare. Când pielea este expusă la razele UV dăunătoare, declanșează o reacție chimică în organism. Această reacție chimică face ca celulele pielii să fie arse. Flavonoidele, antioxidanții din struguri, pot stopa procesul chimic care ucide celulele pielii și duce la arsuri solare.

Veți avea o inimă mai sănătoasă

S-a spus că vinul roșu ne protejează inima. Vinul roșu conține taninuri, care au procianidine ce protejează împotriva bolilor de inimă. Taninurile sunt compuși din vin responsabili pentru acel gust special. Pentru a obține cea mai mare sursă de procianidină, consumați mai ales vinurile din sud-vestul Franței. S-a dovedit că acești antioxidanți din vin cresc colesterolul bun.

O armă bună împotriva diabetului

Dacă ați avut probleme cu gestionarea diabetului, un pahar de vin ar putea ajuta. Specialiștii spun chiar că ar putea preveni această boală. Studiile arată că băutorii moderați au o șansă cu 30% mai mică de a dezvolta diabet de tip 2. Un pahar de vin roșu, seara, este de asemenea, sigur pentru majoritatea diabeticilor. Doar să nu fie depășită această limită!

Poate preveni cancerul de sân

Consumul regulat de alcool ne expune, de obicei, unui risc mai mare de cancer, dar există o excepție de la această regulă: vinul roșu. Consumul moderat de vin roșu a fost asociat cu rate mai scăzute de cancer de sân. S-a descoperit că substanțele chimice din coaja strugurilor roșii reduc nivelul de estrogen și cresc nivelul de testosteron la femeile aflate la premenopauză. Această schimbare a hormonilor poate reduce riscul de cancer de sân. De aceea, femeile pot alege să savureze seara un pahar de Pinot noir.

 

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel