Sari la conținut

Vinul, un dar de la Dumnezeu, dar numai dacă ştim să îl bem…

Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătăţii, o ştim cu toţii, însă nu de puţine ori regula este încălcată de mulţi. În cazul unui pahar-două de vin nu putem vorbi însă de un exces.

Dimpotrivă, specialiştii arată că această veche băutură alcoolică nu numai că nu este nocivă, ci dimpotrivă este chiar benefică.

Şi nu este vorba doar de starea de relaxare pe care o induce, ci de o adevărată protecţie pe care o oferă corpului nostru în lupta cu multe afecţiuni.

Chiar în cazul persoanele care suferă de hipertensiune, un pahar de vin de calitate ar avea ca efect scăderea presiunii arteriale.

Cel mai adesea, consumul poderat de vin este însă asociat cu reducerea riscului de a dezvolta Alzheimer, datorită resveratrolului din compoziţia sa, un un polifenol cu efecte neuroprotective.

În compoziţia vinului se găsesc mai multe minerale şi vitamine, cum ar fi de exemplu potasiul, fluorul, fosforul, colina.

Despre colină s-a scris mult în legătură cu rolul pe care această vitamină din familia B1 îl are pentru buna funcţionare a memoriei, dar şi în boala Alzheimer.

Aportul vinului roşu pentru organism este dovedită de specialişti, însă numai în cantităţile indicate, altfel, efectul va fi unul opus.

Nu este recomandat persoanelor care care suferă de migrene, femeilor însărcinate, celor care prezintă un nivel ridicat de trigliceride.

Şi strugurii au efecte benefice, fiind bogaţi în fitonutrienţi, precum antioxidanţii polifenolici. Trebuie incluşi în dieta zilnică fie că alegem să consumăm fructe, fie că îi preparăm sub formă de suc.

Cei care au diabet ori suferă de afecţiuni asociate  de inimă  ar trebui sa limiteze consumul de alcool.

În avelaşi timp, alcoolul în cantităţi mari este asociat cu efecte negative asupra sănătăţii, ce includ creşterea riscului de cancer, boli hepatice, amplificarea presiunii sangvine, insuficienţă cardiaă şi dependenţă.

Vinul conţine, de asemenea, calorii goale, ceea ce înseamnă că poate duce la creşterea în greutate.

Ştiaţi că…

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a ajuns deja la venerabila vârstă de 91 de ani şi este convinsă că una dintre cauzele longevităţii si a stării  bune de sănătate pe care le are este  vinul românesc.

De ani buni, regina bea numai vin de la noi duin ţară. Chiar după micul dejul, ea bea un pahar de Fetească Neagră, pentru ca  la prânz  să savureze încă 1-2 pahare de vin alb, adus special de la gospodarii din zona Vrancei. La ora 5 după ceai, consumă un pahar de vin alb de Cotnari, preferatul ei, de altfel, şi nu se culcă fără să încheie ziua cu o cupă de argint cu vin de Murfatlar.

Prima sticla de vin i-a fost adusă de prinţul Charles în urmă cu 16 ani, iar de atunci nu mai bea decât vin românesc.

 

Parcalabu Liliana

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel