miercuri, octombrie 27, 2021

Violența domestică – 25 noiembrie 2020 – ,,Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor” – subiect tabu, dar care afectează milioane de femei din țara noastră. Totul începe cu

o poveste de dragoste ca în povești, urmată de o palmă, două, trei – iar pentru unele dintre victime, sfârșitul poate fi tragic. Mitul românesc la baza căruia stau multe astfel de violențe este „bătaia este ruptă din Rai”.

Dana Războiu ne explică ce înseamnă violența domestică și cum o putem combate prin educație

,,Cred că la prima palmă femeile sunt uluite și urmează a doua și a treia pentru că nu reacționează, agresorii testează. Cum poți să fierbi o broscă vie, dacă o pui în oala fierbinte sare, dacă o pui în apa rece îți trebuie răbdare. Agresorii au răbdare, prima palmă nu se dă

în prima zi, în prima lună, nicio femeie nu ar sta. Broasca daca o ții în apă caldă și fierbe nu mai poate să sară. Agresiunea domestica vine încet-încet, încât femeia nu mai poate pleca”, susține Dana Războiu.

Dana Războiu: ,,De-a lungul relației, victima caută să se întoarcă la epoca gloriosă”

,,Când vrei să manipulezi pe cineva sau să îl ții undeva, îi induci sentimentul de frică și i-l induci prin amenințări, întâi voalate și apoi directe, de genul, nu o sa te mai angajeze nimeni în nicio televiziune, dau un exemplu, cât trăiesc eu. Sunt amenințări care ating niște subiecte, niște corzi sensibile

ale femeii, ale victimei. După cum spun, agresorii au timp, nu se face din prima, dimpotrivă. Prima parte a relației este ceea ce se numește „love bombing”, adică o bombardare cu afecțiune și cu dragoste, așa capturezi un om, așa îl atragi și îl ții acolo.

Și permanent, de-a lungul relației, victima caută să se întoarcă la epoca gloriosă, de început de relație, care poate să fie de câteva luni și atât, în care agresorul era un alt om, era, pur și simplu, alt om, nu îl mai recunoaști după un timp. Iar frica se inoculează treptat, treptat, treptat, de-a lungul lunilor, anilor, cu câte e

mai lungă relația, cu atât e mai greu să ieși, este aproape imposibil. Știți ce se întâmplă cu victimele astea, ajung alcoolice, ajung drogate sau se sinucid, sau se sinucid lent prin boli.”

Dana Războiu: ,,Societatea ne pregătește pentru abuz”

,,Nu pot nici să plece din relație, societatea ne pregătește pentru abuz, ni se spune de mici, cine te ia pe tine, femeia își spune cine mă ia la vârsta mea. De ce trebuie să mă ia cineva, ca pe un obiect? Nu trebuie să vă ia nimeni. Ce o să spună vecini, prietenii? Ajung să trăiesc pentru prieteni si vecini.”

Dana Războiu: ,,Agresorii sunt

lipsiți de empatie, ei în schimb mimează empatia”

Dana Războiu vorbește și despre discrepanța care există între ce postează multe femei din lumea bună pe rețelele de socializare și viața reală.

,,Știu, în jurul meu, atâtea femei din lumea bună, femei inteligente, femei frumoase, cunoscute, celebre, care au totul, în ghilimele totul. De fapt ce le lipsește e o relație adevărată cu un om sau măcar linistea, le lipsește liniștea, dar ele nu vor să vadă. Cu câte sunt paginile de Instagram și de Facebook mai extraordinare și cu cât le invidiem mai mult, cu atât mai mult suferă, pentru că femeia vrea să nu se vadă că suferă. E foarte greu să diluezi abuzul, foarte greu. Și atunci pui un buchet uriaș de flori pe Instagram, pe Instagram, pe care ți l-a adus sau poate chiar ți l-ai adus, asta încă nu am auzit, dar cine știe, ca să acoperi ceva, de fapt. (…) Și te invidiază lumea și nimeni nu bănuiește, nimeni nu bănuiește. Agresorii sunt lipsiți de empatie, ei în schimb mimează empatia.”, a mai spus Dana Războiu

Iulian Văcărean –președinte al Asociației ,,Beneva” – este unul dintre oamenii care luptă împotriva violenței: ,,În spatele fiecaruia dintre noi e o mătușă, bunică, mamă despre care nu ai înțeles de ce a stat acolo. Cumva e dincolo de percepția noastră de ce o femeie poate sta într-o relație fiind batută.”

Iulian Văcărean: ,,A fi bărbat nu înseamnă a fi doar puternic și să folosești brațele și să lovești”

Comisar-sef Angela Chirvăsuță susține că violența domestică  este un dezechilibru de putere între agresor și victimă.

Un dezechilibru în care agresorul are întotdeauna câștig de cauză. Cu toate acestea, multe femei nu depun plângere la poliție după primul incident, iar altele nu le spun nici măcar prietenelor apropiate.

,,Psihilogii spun că o femeie ajunge la Poliție cam pe la al cincilea incident. Sunt puține care au curajul, au convingerea că e bine să nu facă pasul de la primul incident. El după ce are răbufnirea nervoasă îi cere scuze, reușeste prin schimbarea lui bruscă să o deruteze, să creadă că e o greșeală, dar compotamentul se repetă. Lucrurile se repetă până când își dă seama că nu se va schimba comportamentul lui. Noi încercam să transnitem mesajele de prevenire, să le reducem de la firul ierbii, de la adolescentă, să le spunem că nu e ok să faca așa, nici fetele să accepte așa ceva.”

Aplicația care ajută victimele violenței domestice

Bright Sky RO – aplicația care vine în sprijinul victimelor violenței domestice.

,,E o aplicație care poate fi descărcată pe telefon sau pe tabletă, se numește Bright Sky Ro, pentru că este aplicată în România, dar ea e funcțională și în alte țări, a plecat ideea din Anglia. La noi în țară este implementată din luna mai, este activ acest instrument, este o aplicație gratuită, se poate descărca pe orice tip de telefon și conține foarte multe informații. Ne-am gândit că este o altă metodă de a trasmite ce trebuie să facă, cum să facă, cum să manifestă violența domestică, dar nu numai violența domestică, ci în general niște forme ale violenței de gen, adică și hârțuirea și violența sexuală.

Forme pe care femeia, câteodată, din timiditate, de rușine, nu le mărturisește nici măcar pritenilor, de rușine, nu spune, lucrul ăsta. În momentul în care ea citește și afla, și citește și jurnalul cu niște recomandări de protecție, de autoprotecție, află din această aplicație și harta serviciilor.

Există acolo un buton, ea scrie locația în care se găsește și imediat la distanțe mici de ea i se recomandă centre, ONG-uri, unde se poate duce, poliția unde o poate suna, dacă nu vrea să sune la 112, dacă vrea sa vorbească, pentru o simplă consiliere, fără să își dea numele, pentru că, poate nu este încă hotărâtă să depună plângere împotriva agresorului. Poate folosi acest instrument să intre și să caute un număr de telefon, unde cineva îi va recomanda ce trebuie să facă și care sunt pașii de urmat.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Ultimele stiri