sâmbătă, octombrie 1, 2022

Virologul Pregliasco: trebuie să stai departe și să folosești masca. Varianta Omicron este îngrijorătoare, dar nu este adevărat că vaccinul favorizează mutațiile

Publicația italiană Corriere del Vento a realizat un interviu cu virsologul  Fabrizio Pregliasco care vorbește despre avantajele vaccinării în fața virusului, lansând un atac dur la adresa românilor care nu se vaccinează și care duc la răspândirea virusului.

Te-ar mai interesa: Să nu-ți speli părul în zi de duminică. Iată de ce...

Vaccinul nu a făcut bine? „Se știe că vaccinul nu este panaceul, se știe că nu protejează 100% de virus, se știe că persoanele vaccinate riscă în continuare să contracteze boala, uneori grav. Dar mai știm că după două doze protectia impotriva Covid este de 80% si desi dupa 6 luni scade la 55%, motiv pentru care este necesara a treia doza, iar imunitatea ramane mare, in jur de 80%, impotriva formelor mai grave.Puterea vaccinului consta in statistici: nevaccinat are cu 14 mai multe șanse decât cei vaccinați să ajungă la terapie intensivă.Nu mi se pare un mic „avantaj””.

Te-ar mai interesa: Total diferit de cum îl știm! Cum s-a dus Becali l...

Cu toate acestea, Europa tremură. „Situațiile sunt foarte diferite de la țară la țară. Anglia are un număr foarte mare de infecții, dar din fericire nu vede proporționalitatea deceselor observată în valuri anterioare. În România și Bulgaria, în schimb, unde rata de vaccinare este scăzută, proporționalitatea este mai mult sau mai puțin aceeași ca acum un an”.

Vaccinul îi protejează deci pe cei vaccinați, cel puțin de cele mai grave consecințe, dar îi protejează pe cei din jurul vaccinaților de infecție? „Cei vaccinați pot infecta, desigur. Dar subiectul vaccinat care suferă infecția are o încărcătură virală și un timp de contagiune mult mai scurt decât cel nevaccinat. Mai simplu spus: un vaccinat infectează de douăzeci de ori mai puțin decât un nevaccinat. Deci, din nou, beneficiul se obține din statistica generală, nu este înțeles dacă ne uităm la un singur caz. Atunci ce, care este alternativa? Nu faci nimic? Dacă da, locul de aterizare este România”.

Te-ar mai interesa: Ceaiul pe care Regele Charles îl bea în fiecare di...

Masca, distanța și igiena rămân rămân fundamentale și imagini precum cele din unele piețe sau unele discoteci nu ajută. „Absolut. După cum am spus la început, vaccinul nu vă garantează 100%, nu este că faci injecția și apoi du-te, mergi ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. În ultimele luni am învățat o nouă „etichetă” , pe care trebuie să o  respectăm în continuare, în interior și chiar în aer liber. Măștile, distanța și igiena, în special a mâinilor, continuă să fie unul dintre pilonii luptei împotriva Covid”.

Te-ar mai interesa: Primul mesaj RoAlert de tip ”Copil dispărut”: Câți...

Deci sunteți în favoarea înăspririi impuse de unii administratori locali? „Da, desigur, măsurile care, reducând contactele la minimum, reduc probabilitatea de contagiune în același timp. Una peste alta, acestea sunt măsuri suportabile care, sperăm, vor evita restricții mult mai grave, cum ar fi blocarea. Bineînțeles că vom vedea cum va avea impact noua variantă sud-africană acum…”.

Te-ar mai interesa: Cele mai sigure locuri în caz de atac nuclear. Iat...

Ce știm despre asta? „Va dura două săptămâni pentru a-i cunoaște în profunzime caracteristicile, dar faptul că a crescut cu 30% în Africa de Sud, în Belgia, în Israel și în Hong Kong înseamnă că ia amploare. Va trebui să înțelegem dacă este capabil să evite vaccinul mai bine decât celelalte variante”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private