Categories: Expertul zilei

Virusolog român din SUA, semnal de alarmă: „Omicron și Delta ar putea crea un virus mai periculos. În momentul de față, întrebarea cheie este dacă…”

Virusolog român din SUA, semnal de alarmă: „Omicron și Delta ar putea crea un virus mai periculos. În momentul de față, întrebarea cheie este dacă…”

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong, varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 s-a replicat de 70 de ori mai rapid în bronhii comparativ cu Delta și Wuhan (varianta originală, n.red.), și de zece ori mai încet în ţesutul pulmonar, ceea ce explică transmisibilitatea fenomenală a virusului”.

Autorii asiatici subliniază că o infecție care o capacitate de transmitere excepțională (ca Omicron) poate avea un impact masiv asupra sistemelor de sănătate chiar dacă virusul este în sine mai puțin patogenic.

Virusolog român din SUA, semnal de alarmă: „Omicron și Delta ar putea crea un virus mai periculos”

În acest context, prof. dr.  Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină și la Școala Doctorală de Sănătate Publică a Universității din Pittsburg, atrage atenția că cocirculația variantelor Delta și Omicron ar putea crea un risc real de recombinare, din care poate rezulta un virus cu transmisibilitate crescută și patogenicitate mai mare.

„Autorii mai remarcă și că rezultatele trebuie privite cu o oarecare reținere, deoarece severitatea unei boli nu este determinată doar de replicarea virusului, ci și de răspunsul organismului la infecție ( furtuna de citokine).

De asemenea, autorii remarcă, așa cum am mai spus mai demult, că o infecție care o capacitate de transmitere exceptională (ca Omicron) poate avea un impact masiv asupra sistemelor de sănătate chiar dacă virusul este în sine mai puțin patogenic.

Avand în vedere și potențialul variantei Omicron de a eluda răspunsurile imune existente, întregul ansamblu sugerează că Omicron va fi extrem de semnificativă nu peste mult timp.

În momentul de față, întrebarea cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Cocirculația lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezulta un virus cu transmisibilitate crescută și patogenicitate mai mare”, a scris prof. dr. Cristian Apetrei, pe pagina sa de Facebook.

Cristian Apetrei mai spune că rezultatele studiului din Hong Kong trebuie privite cu o oarecare reținere, deoarece severitatea unei boli nu este determinată doar de replicarea virusului, ci și de răspunsul organismului la infecție

 

Recent Posts

O femeie care credea că este doar „foarte obosită” a primit un diagnostic devastator

Când Cathy Hunt a început să se simtă „foarte obosită”, a crezut că este doar…

6 minute ago

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Săptămâna Mare. Ajută la iertarea păcatelor!

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Săptămâna Mare. Săptămâna Mare, cunoscută și sub…

36 de minute ago

Superstiții pentru Săptămâna Patimilor. Ce să faci în Vinerea Mare ca să fii sănătos tot anul

Săptămâna Mare reprezintă ultima săptămână premergătoare Paștelui, în care sunt organizate slujbe religioase speciale.Acestea sunt…

o oră ago

O zodie are parte de o mare cumpănă. Norocul dispare din viața ei

Mariana Cojocaru vine cu vești neplăcute pentru o singură zodie. Pe acești nativi îi așteaptă…

2 ore ago

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat. Proiectul de lege prin care se asigură accesul…

11 ore ago

Cele mai cunoscute remedii biblice și bolile pe care le tratează. 11 leacuri vindecătoare

Cele mai cunoscute remedii biblice. În căutarea unor metode naturale și tradiționale de vindecare, mulți…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian