Sari la conținut

Raed Arafat: „Varianta Omicron va înlocui varianta Delta și va deveni predominantă/ Nimeni nu va putea s-o oprească”

Raed Arafat: „Varianta Omicron va înlocui varianta Delta și va deveni predominantă/ Nimeni nu va putea s-o oprească”.

Autoritățile din România urmăresc cu îngrijorare creșterea numărului de infectări cu noua tulpină Omicron, la nivel mondial. Joi, în cadrul unui briefing la Guvernul României, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat că „mutația Omicron va ajunge peste tot”.

Nu se pune problema închiderii granițelor, în Europa

Concret, noua tulpină va ajunge şi în România, mai devreme sau mai târziu, având în vedere numeroasele cazuri deja confirmate în multe ţări ale Europei.

„În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească, am văzut asta când a început pandemia în China.

Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai ușoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav.

Citeste si:

Deci, astea toate sunt acum lucruri care se analizează de către specialiști, pentru a veni cu concluziile lor în următoarele săptămâni”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU a subliniat că, în acest moment, nu se pune în discuţie închiderea graniţelor, în Uniunea Europeană.

„Noi, la acest moment, aplicăm regulile pe care se aplică la nivel european. La acest moment nu se discută în Europa de închidere de granițe, dar se discută de limitare de acces pentru cetățenii din țările respective și persoanele care se repatriază să intre printr-un mecanism mai strict de carantinare”, a precizat şeful DSU.

Raed Arafat: „Varianta Omicron va înlocui varianta Delta și va deveni predominantă”

Românii trebuie să continue respectarea măsurilor restrictive, susține Raed Arafat.

„Măsura cea mai importantă va fi continuarea testării, pe cât posibil, sai carantinarea celor care vin din zone de risc.

Rămâne măsura vaccinării. Dacă oamenii s-ar convinge, avem capacitate mare. Nu există lipsă de vaccin, În 10 zile putem vaccina un milion de oameni. Și acum nu este târziu să meargă la vaccinare. Varianta Omicron va înlocui varianta Delta și va deveni predominantă.

Cel puțin la nivel înalt s-a vorbit de vaccinare continuă. Vin sărbătorile, cu sigurnață toate dorește sărbători ca înainte. Oamenii trebuie să înțeleagă că situația este dificilă.

Nu-mi place să comentez pe linie politică. Dacă nu erau convinși că nu trebuie măsuri, nu se luau.

Faptul că s-a investit în vaccinare, înseamnă că lumea la vârf era convinsă”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat a mai explicat că vaccinul anti-covid este în continuare soluţia pentru a opri următoarele valuri de îmbolnăviri.

„Vaccinurile sunt funcționale pe toate tulpinile care au fost până acum. Acum avem o tulpină care nu știm încă care este impactul ei.

Deci n-ai cum să vii să spui păi pentru că a apărut tulpina asta eu nu mă mai vaccinez. Va dura mult timp ca să ajungă această tulpină predominantă.

Și atunci vaccinul în continuare protejează și este soluția pentru a opri următoarele valuri. Să vedem cum ajunge tulpina asta, dacă va deveni predominantă…

Poate între timp se vor găsi soluții tot prin modificarea vaccinurilor”, a mai spus Raed Arafat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.