luni, martie 27, 2023

Virusul HPV este principala cauză a cancerului de col uterin, o formă de cancer complexă, care le poate pune viața în pericol femeilor. De fapt, România se află pe primul loc în privința deceselor cauzate de cancerul de col uterin.

Acest tip de cancer poate fi ușor prevenit printr-un vaccin. Vaccinul anti-HPV previne apariția cancerului de col uterin și elimină riscul de deces.

Din nefericire, în România, campania de vaccinare anti-HPV nu are ritmul corespunzător pentru a evita cât mai mule ddiagnosticări.

Te-ar mai interesa: Băutura minune! Ce efect incredibil are ceaiul din...

15 lucruri pe care trebuie să le știi despre HPV, vaccin și cancerul de col uterin

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie 15 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre virusul care cauzează cancerul de col uterin și vaccinul, cea mai eficientă metodă de prevenire.

1. Există o asociere clară între virusul papiloma uman (HPV) și riscul de cancer de col uterin. Anumite tulpini (spre exemplu 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52 și 58) au risc crescut (dau până la 70-90% din cancere), altele scăzut, altele incert (nu sunt suficiente date).

2. Acest virus se transmite preponderent pe cale sexuală. Atât sexul feminin cât și cel masculin se pot infecta și mare parte din populație este purtătoare nonmanifestă, dar la femei lucrurile capătă o altă valență – cancerul de col uterin se întâlnește des, are mortalitatea ridicată, necesită tratamente complexe, operații cu scoaterea uterului, traume.

Te-ar mai interesa: Horoscop 27 martie – 2 aprilie. Se anunță no...

3. Este deosebit de importantă vaccinarea împotriva acestui virus. Ideal a ambelor sexe.

4. Înainte de începerea vieții sexuale, vaccinarea cu un vaccin este cea mai sigură cale de a preveni infecția și implicit de a reduce drastic riscul de cancer de col uterin, dar și apariția altor tipuri de cancere precum cancerul anal, cancerul vaginal, cancerul vulvar, dar și apariția verucilor genitale.

Te-ar mai interesa: Noua variantă de tuberculoză pune toată lumea pe j...

5. Când acest virus nu mai infectează populația și el este răspunzător de cancere, deducem simplu că anularea infecțiilor cu tulpinile acoperite de vaccin poate duce la scăderea drastică a cancerului.

6. Toți părinții ar trebui să fie de acord cu vaccinarea anti-HPV a copiilor, conduită făcută cu o informare corectă, cu control medical riguros al copiilor înainte de vaccinare.

7. Nu este obligatoriu ca o persoană infectată să facă neoplasm de col, dar legătură este clară. Și cancerul de col uterin este printre puținele neoplazii care pot fi prevenite prin… vaccinare.

Te-ar mai interesa: Rodica Popescu Bitănescu, măcinată de o boală grav...

8. În cele mai multe cazuri, infecția cu HPV este asimptomatică, adică nu deranjează cu nimic.

9. Un organism competent imunologic va scăpa singur de virus în aproximativ doi ani de la infectare, în până la 90% din cazuri.

10. Vaccinurile noi au un profil de siguranță sporit și acoperă principalele tulpini oncogene.

11. În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în cadrul Programului Național de Vaccinare, pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților/ reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie.

Te-ar mai interesa: Cum să-ţi atingi obiectivele în alimentație. Dr. B...

12. Potrivit GLOBOCAN, în România sunt 3380 de cazuri noi de cancer de col, respectiv 1805 decese date de acest tip de neoplazie. Altfel spus, 5 românce mor în fiecare zi din cauza cancerului de col uterin.

13. Femeile care și-au început activitatea sexuală pot face vaccinul, dar acoperirea nu mai este atât de mare și protecția oferită scade, în funcție de tulpinile care pot fi deja prezente în organism (vaccinul nu mai are acțiune acolo). FDA a aprobat vaccinarea până la vârsta de 45 de ani.

14. Ideal, pentru a trena eradicarea infecției, ar trebui vaccinați și băieții. Suplimentar se obține și o imunizare de grup, benefică în acest context. Este foarte probabil ca programul de vaccinare să cuprindă și băieții.

15. Informarea corectă poate salva vieți. Vă recomand să aveți relații frumoase cu medicii, să întrebați acolo unde ceva nu este clar, să consultați platforme cu materiale scrise de medici și să vă vaccinați copiii pentru a-i feri de boli crunte”, scrie drvasiradulescu.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private