Sari la conținut

Virusul imunodeficienței umane

HIV este un virus care atacă sistemul imunitar
Sursa foto: freepik.com
TAR nu vindecă HIV, dar poate controla eficient virusul

Virusul imunodeficienței umane (HIV) este un virus care atacă sistemul imunitar al organismului, în special celulele CD4 sau limfocitele T.

Acest atac progresiv al sistemului imunitar face ca organismul să devină vulnerabil la infecții și boli, care în mod normal ar fi combătute eficient de către sistemul imunitar.

Cauze și mod de transmitere

HIV este transmis prin fluide corporale precum sânge, spermă, secreții vaginale și lapte matern. Cele mai comune moduri de transmitere includ:

– Contact sexual neprotejat cu o persoană infectată
– Transmitere de la mamă la copil în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării
– Contact cu sângele infectat, prin folosirea acelor sau seringilor contaminate
– Transmitere prin produse sanguine contaminate (deși acest mod de transmitere este acum rar datorită testelor de screening efectuate asupra sângelui donat)

Manifestările și simptomele HIV

Simptomele inițiale ale infecției cu HIV pot fi similare cu cele ale unei răceli sau gripe și pot include:

– Febră
– Oboseala
– Dureri de cap
– Dureri musculare sau articulare
– Gât inflamat
– Erupții cutanate
– Glande umflate

Aceste simptome pot apărea la câteva săptămâni după infectare și pot dura câteva săptămâni. Este important de remarcat că multe persoane infectate cu HIV pot să nu prezinte niciun simptom pentru mulți ani.

În stadiile avansate ale infecției cu HIV, sistemul imunitar este grav afectat, ceea ce poate duce la infecții grave sau la apariția unor boli oportuniste, cum ar fi tuberculoza, infecțiile fungice sau cancerul.

Tratamentul HIV:

Tratamentul pentru HIV implică terapia antiretrovirală (TAR), care constă în administrarea unui cocktail de medicamente antivirale. Aceste medicamente ajută la oprirea replicării virusului în organism și menținerea nivelului virusului la un nivel nedetectabil în sânge.

TAR nu vindecă HIV, dar poate controla eficient virusul, prevenind progresia către stadiile avansate ale bolii și reducând riscul de transmitere a virusului altor persoane. Este esențial ca persoanele infectate cu HIV să respecte regimul de tratament prescris de medicul lor și să urmeze îndrumările acestuia.

Dacă suspectați că ați putea fi infectat cu HIV sau sunteți preocupat de posibila infectare, este esențial să căutați imediat sfat medical și să vă testați pentru HIV. Un diagnostic timpuriu și accesul la tratament pot îmbunătăți semnificativ perspectivele de sănătate pe termen lung.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel