Sari la conținut

VIRUSUL mortal care se răspândeşte alarmant în Europa. Medicii sunt în alertă!

pandemie
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Un virus care poate pune în pericol viața se răspândeşte alarmant în special în nordul Europei. Cercetătorii au descoperit că rozătoarele locale din Suedia sunt purtătoare ale unui agent patogen care poate sări la oameni și se poate transforma într-o boală letală.

Și mai îngrijorător este faptul că medicii descoperă cazuri cu această boală la sute de kilometri de locurile unde oficialii din domeniul sănătății întâlnesc de obicei acest virus.

Mai exact, şoarecii scurmători (Myodes glareolus) din Skåne, în sudul Suediei, sunt purtătorii unui virus care poate provoca febră hemoragică la om, potrivit rezultatelor recente ale unor cercetări conduse de Universitatea din Uppsala. Specialiștii sunt îngrijorați și nu știu dacă acest virus se va răspândi și mai mult.

Virusul provoacă focare severe de febră hemoragică virală – cu simptome precum febră mare, dureri de cap, dureri de spate și articulații, dureri de stomac și vărsături – și are o rată a mortalității de 10 până la 40%. În cazurile severe, pe lista simptomelor cauzate de virus apar și icterul, schimbările de dispoziție și ale percepțiilor senzoriale, potrivit OMS.

Cum se răspândeşte virusul?

Această boală, cauzată de virusul Puumala, purtat de șoarecii scurmători (de pădure), cele mai comune rozătoare din Europa, nu mai fusese niciodată observată atât de departe în sud, la peste 500 km de teritoriul său de origine din nordul Suediei.

Acest tip de șoareci sunt frecvent văzuți în Europa și nu de puține ori se intersectează cu oamenii având în vedere că se adăpostesc în clădiri atunci când condițiile meteo nu le permit să stea afară. Doi ani mai târziu, a apărut un al doilea caz local, confirmând că virusul s-a răspândit într-o nouă regiune.

Prin intermediul testelor genetice, publicate recent într-un articol în revista Emerging Infectious Diseases, cercetătorii au făcut o descoperire uimitoare – virusul care infecta rozătoarele din Skåne nu era aceeași tulpină întâlnită în nordul Suediei. În schimb, era o variantă distinctă, strâns înrudită cu virusurile Puumala din Finlanda sau din Karelia rusă, aflate la sute de kilometri distanță.

Cumva, această tulpină străină a virusului care cauzează febra hemoragică a pătruns în populația de șoareci scurmători din sudul Suediei, probabil în ultimul deceniu.

Doar două cazuri de boală identificate la om

Deși până în prezent au fost identificate doar două cazuri la om, această tulpină virală emergentă reprezintă o nouă amenințare incertă pentru sănătatea publică, a cărei prevalență și gravitate trebuie studiate îndeaproape, spun oamenii de știință.

Febra hemoragică se referă la un grup de boli virale care afectează sistemul vascular al organismului (rețeaua de vase de sânge) și provoacă o fragilitate crescută a acestora, ceea ce duce la hemoragii interne și alte complicații. Principalele simptome ale febrei hemoragice includ febră bruscă, sângerări, disfuncții ale organelor și șoc septic.

Printre exemplele bine cunoscute de virusuri ale febrei hemoragice se numără virusul Ebola, virusul febrei Lassa, virusul febrei hemoragice Crimeea-Congo, virusul febrei galbene și virusul Dengue, relevă sursa citată de 360medical.ro.

Aceste virusuri se transmit de obicei la om prin contactul cu animale infectate sau cu fluidele corporale ale acestora sau prin intermediul unor insecte precum țânțarii sau căpușele. Unele dintre aceste virusuri se pot transmite, de asemenea, de la o persoană la alta prin contactul cu fluidele corporale ale persoanelor infectate.

Febrele hemoragice sunt adesea severe și pot pune viața în pericol, în special în lipsa unui tratament adecvat și a unei îngrijiri de susținere.

Specialiștii spun că aceste descoperiri sunt foarte interesante și subliniază importanța investigării cât mai repede posibil a cauzelor unei boli infecțioase într-o nouă zonă geografică. Studiul a fost finanțat de Uniunea Europeană (Orizont 2020) și SciLifeLab (Pregătirea laboratoarelor pentru pandemii), împreună cu fonduri locale pentru cercetare și dezvoltare de la Spitalul Central din Kristianstad.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel