Sari la conținut

Virusul SARS-CoV-2 persistă în organism mai mult de un an după infecție: STUDIU

depistare a infecției cu Sars-CoV-2
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
SARS-CoV-2 poate persista dincolo de perioada de boală acută

Virusul SARS-CoV-2 persistă în corpul uman mult timp după faza acută a infecției, au descoperit două noi studii. Studiile, efectuate de Universitatea din California, San Francisco (UCSF), au arătat că antigenele COVID au persistat în sânge până la 14 luni după infecție și mai mult de doi ani în mostrele de țesut ale persoanelor care au avut infecția.

Rezultatele au fost prezentate la Conferința privind retrovirusurile și infecțiile oportuniste (CROI), din perioada 3-6 martie 2024, desfășurată în Denver, Colorado.

Virusul SARS-CoV-2 persistă în organism mai mult de un an după infecție

Aceste două studii oferă unele dintre cele mai puternice dovezi de până acum că antigenele COVID pot persista la unii oameni, chiar dacă se credea că au răspunsuri imune normale, potrivit dr. Michael Peluso, care a condus ambele studii.

Studiile anterioare au indicat că, deși viruși precum SARS-CoV-2 sunt de obicei văzuți ca temporari, unele părți virale pot rămâne în organism după boala inițială. Acest lucru se poate datora unor factori legați de virus și de sistemul imunitar. Deși aceste studii au arătat că componentele SARS-CoV-2 ar putea rămâne în organism chiar și după recuperare, cunoștințele au fost limitate din cauza lipsei de comparație cu probele de control negative adecvate.

„Descoperirile noastre oferă dovezi puternice că antigenele SARS-CoV-2 pot persista dincolo de perioada de boală acută. Observația că 7-13% din probele de plasmă timp de peste un an după infecția inițială cu SARS-CoV-2 conțin antigene virale detectabile, care sunt potențial imunogeni, are implicații semnificative, având în vedere numărul mare de persoane infectate cu SARS-CoV-2 până în prezent.

Lucrăm pentru a determina dacă antigenul persistent contribuie la sechele post-acute, cum ar fi Long COVID”, au scris cercetătorii în rezumatul studiului.

Cercetătorii au examinat probe de sânge de la 171 de participanți care au avut o infecție cu COVID-19.

  • Folosind un test ultra-sensibil care detectează proteina „spike” COVID crucială pentru ca virusul să pătrundă în celulele umane, ei au descoperit că virusul a persistat la unii oameni timp de până la 14 luni.
  • Pentru persoanele spitalizate cu COVID-19, a existat o creștere de aproximativ două ori a probabilității de a detecta antigenele COVID-19 în comparație cu cei care nu au fost spitalizați.
  • În plus, șansele de a detecta antigene au fost mai mari în cazurile în care pacienții au raportat simptome mai severe, dar nu au fost spitalizați.

E nevoie de studii suplimentare

„Ca clinician, aceste asociații mă convin că am aflat ceva important, pentru că are sens ca cineva care a fost mai bolnav de COVID să aibă mai mult antigen care poate rămâne”, a spus Peluso.

Pentru a înțelege cât timp persistă virusul în țesuturi, cercetătorii s-au bazat pe Long COVID Tissue Bank a UCSF, care conține mostre donate de pacienți cu și fără COVID lung. Ei au găsit fragmente de ARN viral la pacienții lungi cu COVID până la doi ani după infecție, deși nu a existat nicio reinfecție. Aceste fragmente au fost localizate în țesutul conjunctiv care adăpostește celulele imune, ceea ce indică faptul că ele provoacă atacul sistemului imunitar. În unele mostre, ei au observat o prezență virală activă.

Cu toate acestea, e nevoie de studii suplimentare pentru a înțelege dacă aceste fragmente persistente sunt factori care cauzează afecțiuni precum COVID prelungit și riscuri asociate, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral, a spus Peluso.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel