Sari la conținut

VITAL pentru HEMOFILIE, arși, ambulanțe, zone de război…

Cercetători
Sursa foto: Pixabay

VITAL pentru HEMOFILIE, arși, ambulanțe, zone de război… Un grup de cercetori au realizat o descoperire revoluționară ce poate salva vieți. Iată detalii:

Un studiu recent dă vești bune celor care au sângerări ce nu pot fi oprite repede și le pot pune viața în pericol. Peste 40% dintre decese sunt cauzate de sângerări necontrolate. 

Poate că o astfel de descoperire revoluționară ar fi salvat multe vieți (și)  în incendiul din Colectiv…

Studiul realizat de un grup de cercetători de la Universitatea din Queensland (UQ) din Australia arată că veninul de șarpe poate opri sângerarea necontrolată.

Sursa foto: Pixabay

Potrivit studiului,  proteinele din veninul a doi şerpi care trăiesc în această ţară ar putea fi utilizate pentru accelerarea procesului natural

de coagulare a sângelui, arată agenţia Xinhua citată de Agerpres și TVR.

Oamenii de ştiinţă au realizat un gel care conţine proteine din venin de la şarpele brun din estul Australiei şi de la vipera solzoasă.
Aceasta a reuşit să coaguleze sângele de trei ori mai repede decât procesul natural al organismului, reducând pierderea de sânge
de cinci ori, potrivit studiului, publicat recent în Advanced HealthCare Materials.

Șerpii veninoși pot salva vieți!

„Despre şerpii veninoşi se ştie că au un amestec puternic de diferite molecule… anumite molecule au o activitate foarte puternică asupra sistemului de coagulare a sângelui uman”,

a declarat autoarea principală a studiului, doctor Amanda Kijas, de la Institutul Australian pentru Bioinginerie şi Nanotehnologie (AIBN) din cadrul UQ, citată de agenția Xinhua.

Oamenii de ştiinţă mai descoperiseră și înainte că anumite proteine din venin pot face ca sângele să se coaguleze rapid, în mai puţin de un minut. Astfel, veninul poate împiedica descompunerea ulterioară a cheagului.

Amanda Kijas a mai menționat că echipa lucrează la un gel cu venin care rămâne lichid atunci când este depozitat într-un loc răcoros, dar se solidifică la temperatura corpului pentru a sigila rana.

Sursa foto: Pixabay

VITAL în ambulanțe și în zonele de război

Acest produs ar putea fi comercializat în farmacii, adăugat la trusele de prim ajutor şi utilizat de paramedici sau de personalul militar

în zonele de conflict, pentru a opri sângerarea în timp ce pacientul este transportat la spital.

„Până la 40% dintre decesele provocate de traume sunt rezultatul sângerărilor necontrolate, cifra fiind mult mai mare când vine vorba despre personalul militar cu sângerări grave într-o zonă de conflict”, a declarat Kijas.

Persoanele cu mecanisme de coagulare disfuncţionale, cum ar fi în cazul hemofiliei, ar putea folosi acest gel pentru a evita necesitatea de a ajunge la spital din cauza sângerării.

„Când apare o leziune traumatică, complexitatea procesului de vindecare suprasolicită capacitatea organismului de a controla sângerarea”, a precizat Kijas.

Tratează și ARSURI

Gelul cu venin este testat în proceduri preclinice, iar utilizarea sa va fi extinsă spre aplicare comercială.Echipa de cercetare analizează, de asemenea, posibilitatea ca acesta să poată fi utilizat pentru tratarea arsurilor şi a altor leziuni traumatice, mai notează agenția Xinhua.

Așadar, rezultatele cercetărilor sunt vești bune pentru cei care au nevoie de coagulare rapidă a sângelui. În primul rând, cei care suferă de hemofilie pot spera…

Hemofilia este o boală rară în cadrul căreia sângele nu se coagulează normal din cauza unui deficit de factori ai coagulării. Persoanele care au hemofilie pot sângera mai mult decât este normal.

Micile leziuni la nivelul pielii nu constituie un motiv de îngrijorare.

Dar dacă există un deficit sever de factori ai coagulării, preocuparea cea mai importantă este evitarea unor sângerări masive interne în corp vizibile la nivelul tegumentelor, articulațiilor genunchiului, cotului, gleznei.

Aceste pierderi mari de sânge pot genera leziuni în organe și țesuturi, punând viața în pericol.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel