Sari la conținut

Vitamina B6 și problemele de sănătate cauzate de carența ei

legatura dintre vitamina d si coronavirus

Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este o vitamină solubilă în apă de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru mai multe funcții.

Vitamina B6 este o vitamină care este prezentă în mod natural în multe alimente. Organismul are nevoie de  B6 pentru mai mult de 100 de reacții enzimatice implicate în metabolism. Vitamina B6 este, de asemenea, implicată în dezvoltarea creierului în timpul sarcinii și copilăriei, precum și în funcția imună.

De câtă vitamină B6 am nevoie?

Cantitatea de vitamina B6 de care aveți nevoie depinde de vârsta dvs. Cantitățile medii zilnice recomandate sunt listate mai jos în miligrame (mg).

Vârsta Cantitatea recomandată mg/zi
Naștere la 6 luni 0,1 mg
Sugari 7-12 luni 0,3 mg
Copii 1-3 ani 0,5 mg
Copii 4-8 ani 0,6 mg
Copii 9-13 ani 1,0 mg
Adolescenți 14-18 ani (băieți) 1,3 mg
Adolescenți de 14-18 ani (fete) 1,2 mg
Adulți 19–50 ani 1,3 mg
Adulți peste 51 de ani (bărbați) 1,7 mg
Adulți peste 51 de ani (femei) 1,5 mg
Femei însărcinate 1,9 mg
Femei care alăptează 2,0 mg

Din ce mâncăruri ne putem extrage necesarul de piridoxina?

Vitamina B6 se găsește în mod natural în multe alimente și se adaugă la alte alimente. Puteți obține cantități recomandate de  B6 consumând o varietate de alimente, inclusiv următoarele:

  • Carne de pasăre, pește și organe, toate bogate în B6.
  • Cartofi și alte legume cu amidon, care sunt unele dintre sursele majore de vitamina B6
  • Fructe (altele decât citricele), care sunt, de asemenea, printre sursele majore de vitamina B6

Fierberea alimentelor conduce la pierderea vitaminei B6. Vitamina B6 se elimina prin urina.

Deficitul de piridoxina

Deficitul de piridoxina apare de obicei impreuna cu deficitul de alte vitamine si proteine, in special la alcoolici. Semnele si simptomele deficitului sunt reprezentate de anemie sideroblastica, crize de epilepsie, modificari EEG; depresie, confuzie, iritabilitate, dermatita seboreica, posibil tulburari de coagulare.

Niveluri crescute de piridoxal fosfat se intalnesc in hipofosfatazie, boala caracterizata prin scaderea nivelului seric al fosfatazei alcaline si modificari scheletale.

Atacurile de panica

Primele simptome asociate cu lipsa de piridoxina sunt: starea de somnolenta, claustrofobia (frica de a sta singur intr-un spatiu inchis sau aglomerat), agitatia, iritabilitatea, instabilitatea emotionala si teama. Atacurile de panica se caracterizeaza prin evenimente psihiatrice insotite de simptomele prezentate mai sus. Palpitatiile, lipsa aerului, bataile accelerate ale inimii, tremurul necontrolat, transpiratia excesiva si senzatia de sufocare sunt alte simptome ale acestei disfunctii.

Beneficiile vitaminei B6

În urma studiilor efectuate, vitamina B6 are, pe lângă rolul important în procesele din organismul nostru menționate anterior, și beneficii pentru prevenția sau tratamentul anumitor afecțiuni sau ameliorarea anumitor simptome și anume:

  • Vitamina B6 reduce nivelul homocisteinei, un aminoacid care, în cantități crescute, crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, de tromboză venoasă și de complicații în timpul sarcinii, inclusiv apariția defectelor de tub neural la făt.
  • Piridoxina susține funcția cognitivă. Un aport mai ridicat de vitamina B6 pare să ajute funcționarea memoria persoanelor în vârstă care înregistrează un declin cognitiv (studiu).
  • În cazul femeilor care suferă de sindrom premenstrual, un studiu arată cu administrarea a 80 mg de piridoxină zilnic contribuie semnificativ la reducerea majorității simptomelor acestui sindrom.
  • Mai multe studii susțin beneficiile administrării de vitamina B6 pentru tratarea disgravidiei la femeile însărcinate. Disgravidia (sau grețurile) poate fi tratată printr-o combinație de B6 și un antihistaminic (doxilamina), 70% dintre gravidele parte dintr-un studiu având o stare mult mai bună. Congresul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă administrarea doar a vitaminei B6 (10-25mg/de 3-4 ori/zi) pentru tratamentul disgravidiei, iar în cazurile în care monoterapia nu are succesul scontat, asocierea B6 cu doxilamina.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel