Sari la conținut

Vitamina C – cele mai bune surse naturale, de unde ne luăm necesarul zilnic

vitamina
Vitamina C – Care sunt sursele naturale ale miraculosului acid? În plină epidemie de coronavirus și început de sezon rece, a ajuns să fie cel mai căutat produs în farmacii, plafare, alimentație.
Specialiștii susțin că sursa naturală este cea mai eficientă pentru organism, așa cum de altfel este logic, motiv pentru care astăzi vom încerca să identificăm fix acest lucru.

Care sunt sursele naturale ale miraculosului acid?

„Înainte de a descoperi alimentele bogate în vitamina C, vom enumera beneficiile sale asupra sănătății și frumuseții.

Astfel, această vitamină este un antioxidant puternic cu rol esențial în buna funcționare a sistemului imunitar; ajută la metabolizarea glucozei, a colagenului, a acidului folic și facilitează absorbția fierului la nivelul tubului digestiv. Totodată, este considerată un bun remediu contra depresiei și îmbătrânirii premature, multiple studii dezvăluind că aceasta are efecte anticancerigene și previne apariția bolilor cardiovasculare. Doza zilnică recomandată în cazul unei persoane adulte este de aproximativ 70-90 mg”, explică nutriționistul, Wasim Nazer.

Specialistul explică în continuare care sunt cele mai puternice 5 surse naturale de vitamina C:

1.Cătina
Pe primul loc în topul alimentelor bogate în vitamina C, cătina conține 2500 mg per 100 grame de produs, motiv pentru care a fost numită „ginsengul românesc”. Pentru ca asimilarea cătinei să fie în proportie cât mai mare, recomand să fie mâncată în stare crudă, combinată cu miere. În plus, mai poate fi consumată sub formă de ceai infuzat, pastă sau ulei.

2.Măcesele
Pe locul 2, cu o concentrație de vitamina C de 2000 mg per 100 g, se află macesele. Acestea pot fi consumate sub formă de ulei de măceșe, ceai, macerat sau pulbere, de preferat dimineața, pe stomacul gol.

3.Acerola
Acerola are o concentrație de vitamină de 1600 mg/100 g. Fructele, cunoscute și drept cireșe portoricane sau vișine tropicale, se mănâncă proaspete. Un singur fruct Acerola este suficient pentru a acoperi necesarul zilnic al acestei vitamine. Se pot consuma sub formă de pulbere, astfel este mai ușor de găsit chiar și în țara noastră.

4.Coacăzele
Coacăzele negre conțin 200 mg de vitamina C la 100 g, precum și o cantitate mare de fier și potasiu, fapt care le transformă într-un aliat de încredere al sănătății. În sezon, puteți consuma cât de multe coacăze doriți, căci această vitamină , fiind solubilă în apă, este automat eliminată de organism și nu există riscul de a se depune în exces.

5.Kiwi
Un fruct bogat în această vitamină este și kiwi: consumat în stare crudă, acesta asigură un aport de 90 mg/100 g. Cu alte cuvinte, un singur fruct kiwi are capacitatea de a furniza aproximativ 125% din doza zilnică necesară.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel