Sari la conținut

Lipsa unei vitamine importante poate duce la Alzheimer. În ce alimente se găsește

Alzheimer
Sursă foto: pixabay
Alzheimer

Din cuprinsul articolului

Vitamina care combate Alzheimerul. Alzheimerul este maladia secolului, care afectează din ce în ce mai mulţi oameni. Pentru a preveni această boală este bine să avem o alimentaţie echilibrată, să facem mişcare mereu şi să evităm pe cât posibil stresul.

Președintele Societăţii Române de Geriatrie și Gerontologie, medicul Gabriel Prada, atrage atenția asupra faptului că boala nu poate fi împiedicată, însă poate fi ținută sub control dacă este diagnosticată timpuriu. Un alt lucru pe care îl putem face e să încercăm să prevenim boala printr-o alimentație corectă și asigurându-ne că nu ne lipsesc nutrienți importanți. O vitamină importantă pentru creier este vitamina B12, iar lipsa acestei vitamine din organism e un factor important de risc, la fel cum sunt și unele medicamente folosite pentru tratarea ulcerului și luate fără indicație medicală.

Vitamina care combate Alzheimerul

Pe măsură ce îmbătrânim, abilitatea noastră de absorbi vitamina B12 din alimente scade. Deficitul de B12 se manifestă rapid şi poate cauza stări de confuzie, dezorientare şi agitaţie.

Vitamina B12 este esenţială în organismul uman. Ea ajută la dezvoltarea sistemului nervos şi la menţinerea sănătăţii lui, a producţiei de ADN şi a formării de celule roşii din sânge.

Cel mai frecvent, deficitul de B12 duce la anemie. Totuşi, în unele cazuri, această scădere a nivelului de B12 poate determina şi alte efecte: diminuarea tonusului muscular, oboseală, tremur, pierderea conştienţei, lipsă de echilibru, scăderea tensiunii arteriale, depresie şi alte tulburări de dispoziţie, precum şi probleme cognitive, cum ar fi slăbirea memoriei.

În forma sa naturală, vitamina B12 este prezentă în cantităţi semnificative doar în alimentele de origine animală: muşchi, creier, ficat, splină, în carnea crustaceelor şi mai puţin în lapte şi gălbenuş de ou.

Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul acidului din stomac, care este esenţial pentru absorbţia vitaminei B12, scade. Aşa se face că mai mult de 30% dintre persoanele vârstnice nu au cantitatea de acid gastric necesară pentru a putea absorbi destulă vitamină B12 din sursele naturale.
Prin urmare, medicii recomandă ca persoanele care au trecut de 50 de ani să consume alimente bogate în această vitamină.

Deficitul de vitamina B12 este întâlnit şi la alcoolici (alcoolul diminuează absorbţia vitaminei), la cei care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru micşorarea stomacului sau tratarea ulcerului şi la persoanele care iau acid aminosalicilic (pentru tratarea tuberculozei) sau metformină (pentru diabetul zaharat).

Dozele mari de acid folic pot masca deficitul de vitamina B12, iar dacă acesta se menţine mult timp, poate produce leziuni neurologice permanente. La unele persoane, suplimentele de potasiu afectează absorbţia vitaminei B12.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel