Sari la conținut

Vitamina care dublează riscul apariţiei pietrelor la rinichi. PLUS: care sunt simptomele şi cum pot fi prevenite

Bărbaţii care utilizează suplimente de vitamina C în fiecare zi, îşi dublează şansele de a dezvolta pietre la rinichi, conform unui studiu recent.

,,Exista de mult suspiciunea că dozele crescute de vitamina C pot creşte riscul apariţiei pietrelor la rinichi. Acest lucru se datorează faptului că o parte din vitamina C absorbită de organism se elimină prin urină sub formă de oxalat, una dintre componentele cheie ale pietrelor la rinichi. Pietrele sunt alcătuite din cristale mici, care pot fi formate prin combinarea de calciu cu oxalat”, explică dr. Laura Thomas de la Intitutul Karolinska, Stokholm.

Studiul a urmărit mai mult de 22.000 de persoane de vârstă mijlocie, timp de 11 ani. Cercetarea curentă a inclus 907 bărbaţi care luau regulat suplimente de vitamina C şi mai mult de 22.000 care nu foloseau niciun fel de suplimente alimentare.

Suplimentele folosite de participanţii la studiu, conţin în mod normal aproximativ 1000 mg de vitamina C pe tabletă. Un pahar de suc proaspăt de portocale conţine în jur de 120mg.

Dintre cei care folosesc vitamina C 3,4% au dezvoltat pietre la rinichi pentru prima dată, în timpul studiului în comparaţie cu 1,8% dintre cei care nu au luat suplimente.

Rezultatele studiului se referă în special la suplimente, fructele şi legumele fiind o sursă sigură de vitamina C, un antioxidatn important pentru sănătatea muşchilor şi a oaselor.   

,,Vitamina C este o parte importantă a unei diete echilibrate şi sănătoase. Riscul de a dezvolta pietre la rinichi depinde de cantitatea şi combinaţia de nutrienţi ingerate”, a mai adăugat medicul Laura Tomas.

 

Pietrele la rinichi sau calculii renali se dezvoltă din săruri si minerale care sunt transportate de urină. Consistenţa pietrelor este tare şi pot avea dimensiuni variate de la câţiva milimetrii pânî la câţiva centimetri în diametru. Pot fi eliminate din organism prin tractul urinar (ureter, vezică şi uretră) şi deseori pot face dificil sau chiar bloca fluxul urinar.

 Simptomele:
– dureri lombare severe
– durere care se resimte la nivelul pelvisului, zonei genitale şi a abdomenului inferior
– senzaţie intensă de arsură în timpul urinării
– febră şi frisoane
– urinare cu sânge
– vărsături
– urină tulbure sau urină urât mirositoare
– pierderea poftei de mâncare.

 

Ce se poate face pentru prevenirea pietrelor la rinichi?

1. Se vor bea multe lichide
Dacă în cadrul familiei au mai existat şi alte persoane care au suferit de calculi renali ar trebui să se acorde o atenţie deosebită sănătăţii sistemului urinar. Fără apă suficientaă, există mai multe şanse ca sarea şi mineralele să fie prezente în urină şi să se formeze calculi. Nu se va depăşi, zilnic, cantitatea de 1-2 ceşti de băuturi cofeinizate (ceai, cafea, cola, etc.).

2. Se va modifica dieta astfel:
– în cazul pietrelor renale formate din oxalaţi, medicul ar putea recomanda limitarea aportului de suc de citrice, cicolată, bere, ceai, suplimente de vitamina C sau legume verzi.
– Pentru calculii alcătuiţi din calciu se va limita conţinutul de sare din dietă.
– Pentru pietrele de acid uric se va reduce carnea roşie, de peşte şi pui – pentru scăderea acidităţii urinei.

3. Se va urma tratamentul prescris
Mediucul urolog poate recomanda diuretice, fosfat de celuloză sau citrat de potasiu pentru facilitarea excreţiei de calciu în cazul persoanele care au  pietre renale alcătuite din calciu.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: