Sari la conținut

Vitamina care luptă împotriva sindromului de colon iritabil

colon
sursa foto: arhiva doctorul zilei
aliment benefic pentru colon

Fiecare vitamină are o funcție importantă în organism, astfel încât un deficit nutrițional poate cauza daune grave sănătății.

Vitaminele sunt un element important pentru sănătate, deoarece sunt compuși organici cu o structură foarte eterogenă care sunt esențiali pentru creșterea, sănătatea și echilibrul emoțional al omului. De asemenea, ele sunt implicate în formarea substanțelor chimice din sistemul nervos și în formarea hormonilor, a globulelor roșii și a materialului genetic.

Potrivit Medline Plus, site-ul web al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, există 13 vitamine esențiale care sunt împărțite în două grupe, vitaminele liposolubile care sunt stocate în ficat și vitaminele hidrosolubile care nu sunt stocate în organism. Fiecare vitamină are o funcție importantă în organism, astfel că un deficit nutrițional poate cauza daune grave sănătății.

Astfel, există vitamine care ajută la combaterea unor boli precum sindromul colonului iritabil, o afecțiune frecventă care afectează stomacul și intestinele, care împreună formează tractul gastrointestinal, provocând simptome precum crampe, dureri abdominale, balonare, gaze și diaree sau constipație.

Una dintre aceste vitamine este D, un nutrient esențial care poate fi găsit în alimente precum peștele gras, ouăle și ciupercile și care poate fi sintetizat și în piele atunci când este expus la lumina soarelui. Potrivit site-ului La Verdad Noticias, mai multe studii au arătat că nivelurile scăzute de vitamina D sunt la rândul lor asociate cu o prevalență și o severitate mai mare a sindromului de colon iritabil. Din acest motiv, specialiștii în sănătate recomandă consumul de vitamina D pentru a îmbunătăți simptomele sindromului de colon iritabil.

De câtă vitamina D are nevoie organismul?

Potrivit National Institutes of Health, cantitatea de vitamina D de care are nevoie o persoană pe zi depinde de vârsta acesteia. Cantitățile medii zilnice recomandate sunt enumerate mai jos:

  • Sugari până la 12 luni: 10 mcg.
  • Copii între 1 și 13 ani: 15 mcg.
  • Adolescenți între 14 și 18 ani: 15 mcg.
  • Adulți între 19 și 70 de ani: 15 mcg
  • Adulți cu vârsta de 71 de ani și peste: 20 mcg
  • Femei însărcinate sau care alăptează și adolescente: 15 mcg
Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel