Sari la conținut

Vitamina care poate ajuta la atenuarea simptomelor DEPRESIVE la adulți. Care este doza zilnică necesară, în opinia oamenilor de știință

Vitamina care poate ajuta la atenuarea simptomelor DEPRESIVE la adulți. Care este doza zilnică necesară, în opinia oamenilor de știință.

O meta-analiză efectuată de o echipă internațională de cercetători sugerează că suplimentarea cu vitamina D poate atenua simptomele depresive la adulții cu depresie. Simptomele depresive provoacă o povară semnificativă a bolii la nivel mondial.

Vitamina care poate ajuta la atenuarea simptomelor DEPRESIVE la adulți

Eficacitatea terapeutică a antidepresivelor actuale este adesea insuficientă, motiv pentru care s-au căutat alte modalități de atenuare a simptomelor depresiei, de exemplu, din cercetarea nutrițională. Concluziile studiului au fost publicate în revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Se crede că vitamina D reglează funcțiile sistemului nervos central ale căror tulburări au fost asociate cu depresia. În plus, studiile transversale au observat o asociere între simptomele depresive și deficitul de vitamina D. Cu toate acestea, meta-analizele anterioare privind efectele suplimentelor cu vitamina D asupra depresiei au fost neconcludente. Într-o meta-analiză, rezultatele mai multor studii diferite sunt combinate și analizate statistic.

Noua meta-analiză privind asocierea suplimentării cu vitamina D cu depresia este cea mai mare publicată până acum, incluzând rezultatele a 41 de studii din întreaga lume. Aceste studii au investigat eficacitatea vitaminei D în atenuarea simptomelor depresive la adulți prin studii randomizate controlate cu placebo în diferite populații.

Studiile le-au inclus pe cele efectuate la pacienți cu depresie, în populația generală și la persoane cu diferite afecțiuni fizice.

Care este doza zilnică necesară, în opinia oamenilor de știință

Rezultatele meta-analizei arată că suplimentarea cu vitamina D este mai eficientă decât un placebo în atenuarea simptomelor depresive la persoanele cu depresie. Au existat diferențe majore în dozele de vitamina D utilizate, dar de obicei suplimentul de vitamina D a fost de 50-100 micrograme pe zi.

„În ciuda sferei extinse a acestei meta-analize, certitudinea dovezilor rămâne scăzută din cauza eterogenității populațiilor studiate și din cauza riscului de părtinire asociat cu un număr mare de studii”, a spus Tuomas Mikola, autor principal și cercetător doctor la Institutul de Medicină Clinică de la Universitatea din Finlanda de Est.

Meta-analiza face parte din teza de doctorat a lui Mikola. „Aceste constatări vor încuraja noi studii clinice la nivel înalt la pacienții cu depresie pentru a arunca mai multă lumină asupra posibilului rol al suplimentelor cu vitamina D în tratamentul depresiei”, conchide Mikola.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel