Sari la conținut

Vitamina care poate încetini progresia bolii Alzheimer

Alzheimer
Sursă foto: Getty Images
Tânăr diagnosticat cu Alzheimer

Boala Alzheimer este o boală neurologică gravă care afectează milioane de oameni din întreaga lume, provocând declin cognitiv, pierderea memoriei și pierderea independenței. Deși nu există un remediu pentru boala Alzheimer, cercetările continuă să caute mai multe modalități terapeutice de a încetini progresia acesteia și de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor afectate. Utilizarea vitaminei E se dovedește a fi o potențială terapie pentru boala Alzheimer.

Ce este boala Alzheimer?

Boala Alzheimer este o tulburare cronică a creierului care se agravează în timp. Se caracterizează prin modificări ale creierului care au ca rezultat acumularea de proteine.

Boala Alzheimer provoacă micșorarea creierului și, în cele din urmă, moartea celulelor creierului. Este cea mai răspândită cauză a demenței, care se caracterizează printr-un declin progresiv al memoriei, gândirii, comportamentului și abilităților sociale. Aceste schimbări au un impact asupra capacității unei persoane de a-și îndeplini sarcinile.

Rolul vitaminei E în tratamentul bolii Alzheimer

Vitamina E se dovedește a fi potențial benefică pentru persoanele cu boala Alzheimer. Conform modelelor experimentale, suplimentarea cu vitamina E poate fi o tehnică eficientă pentru îmbunătățirea deficiențelor cognitive și de memorie, deoarece reduce stresul oxidativ.

Mai mult, combinarea vitaminei E cu alte substanțe chimice antioxidante sau antiinflamatorii poate crește eficacitatea acesteia.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Vitamina E se referă la multe substanțe solubile în grăsimi găsite în plante. Este un nutrient esențial pentru oameni, deoarece ajută la păstrarea integrității membranelor celulare. Este vital pentru creier. Este esențială pentru alte procese, precum și pentru dezvoltarea țesuturilor și a organelor, inclusiv pentru dezvoltarea creierului. Pe lângă proprietățile sale antioxidante, s-a demonstrat că vitamina E funcționează ca o moleculă de semnalizare și reglare a genelor.

Vitamina E este un antioxidant solubil în grăsimi care a primit multă atenție pentru potențialul său de a neutraliza radicalii liberi și de a atenua stresul oxidativ.

Nucile, semințele, uleiurile vegetale și legumele cu frunze verzi sunt bogate în vitamina E. Caracteristica sa antioxidantă îl face o alegere potențială pentru tratamentul bolii Alzheimer.

Izoformele de tocoferol și tocotrienol ale vitaminei E au numeroase caracteristici, inclusiv capacități antioxidante și antiinflamatorii semnificative, precum și influențe asupra funcției imunologice, semnalizării celulare și scăderea colesterolului.

Nivelurile plasmatice reduse au fost, de asemenea, legate de un risc crescut de dezvoltare a AD, în timp ce consumul, în special din surse alimentare, poate limita sau încetini progresia bolii. Acest avantaj ar putea fi atribuit efectelor combinate ale izoformelor de vitamina E și ale altor micronutrienți, care ajută la reducerea efectelor bolii Alzheimer.

Vitamina E pentru tratarea bolii Alzheimer: cunoașteți limitările

În timp ce posibilele beneficii ale vitaminei E în terapia bolii Alzheimer sunt fascinante, trebuie avută prudență.

Dozele mari de vitamina E pot avea reacții adverse, cum ar fi probleme de sângerare, și pot reacționa cu anumite medicamente. Persoanele care iau în considerare suplimentarea cu vitamina E pentru boala Alzheimer ar trebui să discute mai întâi cu un medic.

Mai mult, eficiența vitaminei E poate diferi între indivizi, iar efectele acesteia pot fi mai evidente în diferite stadii ale bolii.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel