joi, mai 26, 2022

Dacă vrei să scapi de grăsimea de pe talie, să îți menții inima sănătoasă și să reduci simptomele diabetului, vitamina C este soluția. Aceasta nu doar stimulează sistemul imunitar și reduce sresul și inflamația, ci crește și sensibilitatea la insulină și scade concentrația de proteină C-reactivă (PCR), un factor de risc al bolilor de inimă.

Un studiu realizat la Universitatea din California (Berkeley), a scos la iveală că persoanele care iau aproximativ 500 mg de vitamina C pe zi, și-au scăzut cu 24% nivelul de PCR, după doar două luni. ”Proteina C reactivă este un marker al inflamației și este legată de creșterea riscului apariției bolilor de inimă, a diabetului și chiar a bolii Alzheimer. Dacă studiile noastre confirmă abilitatea vitaminei C de a scădea nivelul de PCR, aceasta va deveni o importantă intervenție de sănătate publică”, a spus profesorul de epidemiologie Gladys Block.

Te-ar mai interesa: Principalele destinații turistice din Europa care ...

În plus, vitamina C influențează sensibilitatea la insulină. Un studiu publicat în Indian Journal of Medical Research a arătat că vitamina C scade nivelul glucozei și al lipidelor în cazul pacienților cu diabet de tip 2. 84 de pacienți au primit 500 mg și 1000 mg de vitamina C pe zi, timp de 6 săptămâni. La finalul studiului, cercetătorii au descoperit că cei care au primit doze de 1000 mg de vitamina C, aveau un nivel mai scăzut al glucozei.

Legătura dintre stres, creșterea în greutate și deficiența de vitamina C

Atunci când suntem expuși la stres, glandele suprarenale sunt epuizate din cauza producerii constante de hormoni ai stresului precum cortizolul și adrenalina. În final, oboseala glandelor suprarenale duce la epuizare, căderea părului, acnee, dureri musculare, sensibilitate la boli, anxietate și depresie. Creșterea în greutate, în special în zona taliei, devine deosebit de problematică din cauza nivelului crescut de cortizol care circulă în întregul sistem. În cazul în care glandele suprarenale sunt dezechilibrate, glanda tiroidă este, de asemenea afectată, ceea ce mărește și mai mult numărul kilogramelor în plus. Un studiu a scos la iveală  vitamina C poate crește rezistența organimsmului la stres, care, la rândul său, ajută la protejarea glandelor suprarenale.

Te-ar mai interesa: Cum un simplu epilat te poate îmbolnăvi de HPV? Me...

O echipă de cercetători de la Universitatea  Alabama (Huntsville)a descoperit că șoarecii de laborator care primeau 200 mg de vitamina C pe zi, aveau un nivel mai scăzut de hormoni ai stresului.

Cele mai importante surse de vitamina C

Papaya
Chiar dacă este un fruct exotic, puteţi găsi papaya în toate magazinele mari şi la un preţ rezonabil. Un fruct mic, de circa 150 de grame are 95,6 miligrame de vitamina C. Mai mult, pe lângă faptul că este foarte gustos, este bogat şi în vitamina A, acid folic, precum şi fibre.

Te-ar mai interesa: Cum gestionezi un atac de panică? Măsuri de prim-a...

Ardeiul gras roşu
Un castronel de ardei roşu, tăiat, are peste 190 de miligrame de vitamina C, în timp ce aceeaşi cantitate de ardei verde are 119,8 miligrame. Cel mai indicat este să îl consumaţi prospăt pentru că, prin fierbere, cantitatea de vitamine scade.
Broccoli
Broccoli este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar aportul de vitamina C vă oferă un motiv în plus pentru care să îl includeţi în dietă. O porţie de 150 de grame conţine până la 132 de miligrame de vitamina C.

Te-ar mai interesa: Fructul ieftin care ne crește speranța de viață. C...

Căpşunile
Iată că , în fară de aroma delicioasă, căpşunile sunt extrem de benefice pentru organism. 150 de grame de căpşuni conţin 86,5 miligrame de vitamina C. Mai mult, studiile recente leagă consumul de fructe roşii de încetinirea procesului de degenerare cognitivă.

Kiwi
O porţie de kiwi conţine 137, 2 miligrame de vitamina C. Fie că îl consumaţi în stare pură sau îl includeţi într-un suc proaspăt, kiwi este sursa ideală de antioxidanţi.

Te-ar mai interesa: Pietrele la rinichi. Simptomul care apare dacă te ...

Conopida
Un buchet mediu de conopidă are 127, 7 miligrame de vitamina C. Mai mult, este alimentul ideal pentru cei care ţin dietă, având doar 66 de calorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private