Sari la conținut

Vitamina esențială în producția de insulină

tratamentul pentru Covid

Vitamina care contribuie la valoarea glicemiei postprandiale. Ea poate influența indexul glicemic al alimentului sau al unei mese.

Ultimele studii în domeniu asociază deficitul de vitamina D cu riscul pentru diabetul zaharat. Ceea ce se știa până acum este că lipsa de  vitamina D este în strânsă legătură de riscul de sindrom metabolic. Acesta fiind de fapt, un real factor favorizant al bolilor cardiovasculare.

Medicii susțin că vitamina D este foarte importantă în producția de insulină. Dar mai ales pentru o ameliorare a sensibilității la insulină.

Pe de altă parte cercetătorii susțin că unul dintre rolurile benefice ale vitaminei D este și acela al prevenției distrugerii celulelor pancreatice secretante de insulină. Mai mult, aceasta poate ameliora toleranța față de transplantul de celule beta pancreatice.

De exemplu, un studiu efectuat în Statele Unite arată ca o concentrație scăzută de vitamina D în sânge se corelează cu o incidență scăzută a diabetului zaharat.

Unul din autorii studiului, dr. Cedric F Garland, profesor la Facultatea de Medicina UC San Diego susține că „este însă nevoie de mai multe cercetări pentru a spune cu certitudine dacă prezența crescută a acestei vitamine în sânge poate preveni diabetul zaharat de tip 2 sau prediabetul”.

Cu toate acestea, astăzi este cunoscut faptul că vitamina D este implicată în dezvoltarea diabetului de tip 1. Explicația constă în rolul ei în modularea sistemului imun. Diabetul zaharat tip 1 este o boală autoimună, iar vitamina D poate fi considerată un imunosupresiv. Cu alte cuvinte, ea reduce activitatea sistemului imun. De aceea, la ora actuală, se crede că vitamina D poate ajuta în prevenția diabetului tip 1. Acesta poate să scadă activarea sistemului imun care începe să distrugă propriile celule beta pancreatice secretoare de insulină.

Medicii atrag atenția că oricât am vrea nu putea să ne asigurăm doza necesară de vitamina D numai din alimente. De aceea, este necesară suplimentarea ei, evident în urma analizelor de sânge și la recomandarea medicului. De asemenea, diabetologii susțin că această vitamină  contribuie la valoarea glicemiei postprandiale. Mai exact, ea poate influența indexul glicemic al alimentlui sau al unei mese.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel