Sari la conținut

Vitamina minune care scade riscul de deces din cauza unei boli de inimă

ateloscreloza
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce se intampla daca mananci aceste alimente

Vitamina minune care scade riscul de deces estr Vitamina K, un nutrient esențial, solubil în grăsimi, de care organismul nostru are nevoie pentru mai multe funcții importante, cum ar fi coagularea sănătoasă a sângelui.

Vitamina K se poate găsi în două forme: vitamina K1 (filochinonă): se găsește în legumele cu frunze și în unele uleiuri vegetale; și în lactate, alimente fermentate și produse de origine animală.

Puteți lua suplimente de vitamina K, dar studiile clinice arată că vitamina K pe care o consumăm din alimente este mai eficientă. Organismul nostru produce o parte din vitamina K în intestinul gros, iar majoritatea oamenilor își obțin restul de care au nevoie din alimentație.

De ce aveți nevoie de vitamina K2

Ambele tipuri, K1 și K2, asigură o coagulare sănătoasă a sângelui, prevenind sângerările excesive și vânătăile atunci când vasele de sânge sunt rănite. Cu toate acestea, cercetările recente arată că ele joacă roluri diferite în alte aspecte ale sănătății noastre, independent una de cealaltă.

Cu toate acestea, nu există încă o limită de aport recomandat, în special pentru vitamina K2. În general, ar trebui să luați aproximativ 90-120 micrograme de vitamina K, dar acest calcul se bazează pe cantitatea de vitamina K1 necesară pentru a preveni sângerările.

Oamenii de știință care studiază efectele vitaminei K2 susțin că beneficiile sale provin dintr-un aport zilnic de 10-45 micrograme. Dar, în dieta medie, aproximativ 90% din vitamina K consumată este de tip K1, nu K2.

Vitamina K2: beneficii pentru organism

Sănătatea inimii

Vitamina K descompune calciul din corpul nostru și acest lucru ajută la prevenirea formării depozitelor dure (calciu și material gras) pe pereții arterelor. Vasele de sânge netede și flexibile asigură o circulație sănătoasă, reducând riscul formării de cheaguri de sânge dăunătoare și de boli de inimă.

Vitamina minune care scade riscul de deces din cauza unei boli de inimă

Totuși, acest efect poate veni doar de la vitamina K2. Studiile arată că riscul ca o persoană să moară din cauza unei boli de inimă scade cu 9% pentru fiecare 10 micrograme de K2 consumate pe zi, dar nu s-a găsit o astfel de corelație pentru K1.

Oase puternice

Organismul nostru are nevoie de calciu pentru a construi și menține oasele. Atunci când descompune calciul în corpul nostru, vitamina K2 activează o proteină care o ajută, de asemenea, să se lege de oasele noastre pentru a-și face treaba.
Deși cercetările generale sunt în curs de desfășurare, acestea arată că un aport mai mare de K2 îmbunătățește densitatea osoasă și reduce riscul de fracturi osoase.

Proprietăți anticancerigene

S-a constatat că vitamina K2 poate încetini sau opri activitatea celulelor canceroase.

Alte studii arată că acest lucru poate îmbunătăți ratele de supraviețuire și reduce recidiva cancerului. Cu toate acestea, aceste studii s-au axat doar pe anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de ficat și de prostată, așa că sunt necesare mult mai multe cercetări.

Alimente bogate în vitamina K2

Vitamina K se găsește în multe alimente, dar, în medie, cea mai mare parte din ceea ce mâncăm conține forma K1 care se găsește în plante. Următoarele opt alimente sunt bogate în vitamina K2 și vă vor ajuta să obțineți un echilibru mai bun.

1. Soia

Un condiment preparat din boabe de soia fermentate. Este bogat în multe substanțe nutritive care promovează o bună sănătate intestinală și este cea mai bogată sursă de vitamina K2 disponibilă. O lingură din acest condiment conține 150 micrograme de vitamina K2, aproximativ de două ori doza zilnică recomandată.

2. Anghilă

Deși majoritatea surselor de vitamina K2 provin de la animale, anghila oferă o alternativă la fructele de mare. Există 63 micrograme într-o porție de 100 de grame de anghilă, ceea ce satisface nivelul recomandat pentru o zi.

3. Brânză

Brânzeturile sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina K2, alături de nutrienți precum calciu, vitamina A și proteine. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, bogate în grăsimi saturate și calorii, așa că ar trebui să vă moderați porțiile. Conținutul de vitamina K2 variază în funcție de brânză și crește odată cu maturarea.

4. Ficatul de vită

Ficatul de vită este unul dintre cele mai hrănitoare produse din carne pe care le puteți consuma, deoarece conține toate nevoile zilnice de nutrienți precum vitamina A, riboflavină, acid folic și cupru. O porție de 100 de grame are, de asemenea, peste 11 micrograme de vitamina K2, ceea ce îl face cea mai bună sursă de K2 din alimentele de origine animală.

5. Pui

Dacă nu sunteți un fan al cărnii, cum ar fi ficatul, puiul conține multă vitamina K2. Cu 10 micrograme la o porție de 100 de grame, puiul are de cinci până la zece ori mai multă vitamina K2 decât carnea de vită sau de porc.

6. Unt

Doar o lingură de unt are 2,1 micrograme de vitamina K2. Cu toate acestea, aceeași lingură conține aproximativ 100 de calorii și 11 grame de grăsime, așa că asigurați-vă că vă păstrați porțiile mici pentru a evita potențialele riscuri pentru sănătate și creșterea nedorită în greutate.

7. Varză murată

Acest proces de fermentare oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv promovarea unei bune sănătăți intestinale și stimularea sistemului imunitar. Cu 2,75 micrograme la o jumătate de cană, varza murată este o sursă bună de vitamina K2.

8. Gălbenușul de ou

O imagine face cât o mie de cuvinte: Urmăriți pronews.gr pe Instagram pentru a „vedea” lumea reală!
Un gălbenuș de ou poate conține între 67-192 micrograme de vitamina K2. Dar această cantitate depinde de ceea ce mănâncă găina. Majoritatea hranei pentru găini din ziua de azi este îmbogățită cu vitamina K, iar acest conținut se transmite în ouăle lor. Dar găinile hrănite cu o dietă pe bază de porumb sau soia sunt mai expuse riscului de deficiență de vitamina K, potrivit pronews.gr.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel