Sari la conținut

Vitamine care regenerează creierul. Sunt esențiale pentru menținerea bunăstării mentale

suplimente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum se iau suplimentele

Creierul este o mașinărie complexă care îndeplinește multe funcții, din acest motiv este esențial să-l menținem sănătos cu alimente și vitamine care ajută la dezvoltarea acestuia și la îmbunătățirea activității sale.

Acest organ este foarte special, deoarece ocupă aproximativ 2% din greutatea totală a corpului, dar necesită 20% din energie pentru a îndeplini toate funcțiile pe care este capabil să le îndeplinească. Pentru a o stimula, aportul de vitamine și minerale este important.

Printre vitaminele care oferă beneficii creierului se numără cele ale complexului B, care sunt importante pentru a extrage întregul potențial al creierului. Acești nutrienți îmbunătățesc, de asemenea, atenția, energia și acuitatea mentală.

Vitamine care regenerează creierul

Vitaminele B1 și B12 ajută sistemul nervos să funcționeze corect, iar vitamina B6 este responsabilă pentru reducerea oboselii, așa cum explică site-ul OneHOWTO. Acești nutrienți sunt esențiali pentru menținerea bunăstării mentale și fizice adecvate.

Este important să înțelegem că homocisteina joacă un rol proeminent în metabolism, deoarece se găsește în sânge; atunci când nivelurile sunt excesiv de ridicate, devine toxic, dăunând vaselor de sânge din creier.

Potrivit sursei, „nivelurile crescute de homocisteină pot duce la leziuni ale creierului și la afectarea memoriei și a performanței cognitive”. În această situație, vitaminele B6, B9 și B12 sunt esențiale pentru metabolizarea homocisteinei și reducerea concentrației acesteia în sânge, proces care ajută la prevenirea leziunilor cerebrale pe termen lung.

Vitamina B se găsește în alimente precum peștele, leguminoasele, carnea, produsele lactate, ouăle și legumele cu frunze verzi, iar experții recomandă consumul acestora pentru a evita deficiențele acestui nutrient.

Clinica Mayo asigură că vitamina B-12 și alte vitamine B contribuie la producerea de substanțe chimice în creier „care afectează starea de spirit și alte funcții ale creierului”. Experții avertizează că nivelurile scăzute de vitamina B-12, B-6 și acid folic pot fi legate de o afecțiune precum depresia.

Vitamina C

Vitamina C este foarte populară pentru tratarea și prevenirea răcelilor, dar are și beneficii pentru sănătatea și îngrijirea creierului. Un studiu publicat în jurnalul medical European Journal Nutrition a constatat că lipsa vitaminei C este legată de un nivel scăzut de vitalitate mentală.

Studiul menționat anterior nu este primul care analizează relația dintre vitamina C sau acidul ascorbic cu sănătatea creierului. O revizuire care a fost publicată în jurnalul medical BMC Psychiatry a amintit de secole de asocierea dintre deficitul de vitamina C și efectele psihiatrice adverse.

Cercetările au determinat că deficiența de vitamina C este asociată cu o stare de spirit mai scăzută și efecte cognitive. Experții au mai avertizat „că nivelurile sanguine ale vitaminei C asociate cu depresia și tulburările cognitive sunt mai mari decât cele implicate în manifestările clinice ale scorbutului”, după cum informează Hola.

De asemenea, pe lista nutrienților care promovează sănătatea creierului se află și vitamina E, care ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ.

Este un antioxidant puternic, prin urmare, este esențial pentru creier, deoarece este foarte sensibil la atacul radicalilor liberi.

Vitamina E servește și la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive, beneficiu esențial la vârstnici; Se găsește în fructele uscate, semințele de floarea soarelui, kiwi și spanac.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel