Din cuprinsul articolului
Viteza de mers poate spune multe despre starea ta de sănătate și chiar despre cât vei trăi. Felul în care ne deplasăm zilnic — spre serviciu, la cumpărături sau în timpul plimbărilor — nu ține doar de obiceiuri. Potrivit mai multor studii, există o legătură directă între ritmul mersului și sănătatea generală, în special cea a creierului. Persoanele care se deplasează mai lent prezintă adesea un volum cerebral mai mic și modificări structurale la nivel neurologic.
„Viteza de mers îmi spune cât de bine funcționează oamenii, cât de bine se mișcă și cooperează mușchii lor”, a declarat el pentru Business Insider. Dr. Sarah Bones, director medical al Clinicii de Longevitate Sănătoasă din cadrul clinicii Mayo.
Indicator al deteriorării fizice și mentale

Lentoarea mersului, care este adesea subestimată, poate fi un simptom clinic important. Este asociată cu un risc crescut de spitalizare, infarct miocardic și chiar deces. În medicină, viteza mersului este considerată acum un indicator cheie pentru evaluarea abilităților funcționale și a stării de sănătate sensibile a unei persoane și poate ajuta, de asemenea, la prezicerea bolilor și afecțiunilor grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral.
Deși este normal să apară o încetinire generală a mișcărilor pe măsură ce îmbătrânim, o scădere bruscă a vitezei de mers ar putea indica faptul că se întâmplă ceva mai grav. Potrivit experților, mersul lent poate fi un simptom al unei afecțiuni cronice care duce la un stil de viață predominant sedentar, pierderea tonusului muscular și mobilitate articulară redusă. Este un cerc vicios care poate agrava și mai mult starea generală de sănătate, precum și afecțiunea asociată cu bolile existente.
Cum să-ți măsori viteza de mers pe jos
Pentru a efectua un test simplu de măsurare a vitezei de mers, tot ce aveți nevoie este un cronometru și câțiva metri de spațiu liber. Există două versiuni comune ale măsurătorii: la 10 metri, care este utilă dacă vă aflați într-un spațiu deschis, și la 4 metri, care este ideală pentru spațiile închise și înguste. În ambele cazuri, viteza se calculează împărțind distanța parcursă la timpul necesar pentru a o parcurge.
Valorile medii ale vitezei în funcție de vârstă
Datele arată că bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani merg cu o viteză medie de 1,4 metri pe secundă. Această valoare scade de obicei odată cu vârsta: între 70 și 79 de ani, scade la o valoare de puțin peste 1,1 metri pe secundă, în timp ce după vârsta de 80 de ani, atinge adesea valori sub un metru pe secundă. Măsurarea regulată a vitezei de mers vă poate oferi informații utile pentru prevenție.
Predictor al longevității
O meta-analiză realizată de oamenii de știință de la Universitatea din Pittsburgh pe un eșantion de peste 34.000 de persoane cu vârsta peste 65 de ani a constatat că vitezele mai mari de mers au fost asociate cu o speranță de viață mai lungă. Bărbații care au mers mai încet la vârsta de 75 de ani aveau doar o șansă de 19% să trăiască încă 10 ani, comparativ cu o șansă de 87% de a trăi încă 10 ani pentru cei care au mers mai repede la vârsta de 75 de ani.
Un studiu al cercetătorilor francezi a constatat că, chiar și în rândul adulților sănătoși în vârstă, cei care au mers mai încet aveau un risc de trei ori mai mare de a muri din cauze cardiovasculare. Prin urmare, mersul pe jos implică o varietate de sisteme ale corpului: mușchi, articulații, vedere, respirație și coordonare neurologică. Mersul mai lent poate reflecta… deteriorarea fiziologică generală.
Cum să crești viteza de mers
În ciuda datelor îngrijorătoare, niciodată nu este prea târziu să luați măsuri. Creșterea frecvenței și intensității plimbărilor, chiar și doar câteva minute pe zi, poate ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire. Mici tactici zilnice, cum ar fi alegerea unor trasee de mers mai lungi, parcarea mai departe sau includerea unei scurte plimbări în pauza de prânz de la serviciu, sunt metode utile pentru îmbunătățirea vitezei de mers și a stării generale de sănătate.