miercuri, iulie 28, 2021

Vom reveni la restricții? Medicul Adrian Marinescu: „Riscul există ca și în alte țări din Europa”

tot la panică
Adrian Marinescu, medic infectionist la Institutul National de Boli Infectioase ,,Prof. Dr. Matei Bals” . EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Revenirea la restricții este un subiect de interes pentru toate persoanele, în contextul pandemic actual. Experții sunt de părere că acest scenariu este posibil, în special din cauza mutațiilor care pot

oricând să declanșeze un nou val de pandemie. 

Varianta Delta face parte din tulpinile îngrijorătoare monitorizate de Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta este cu 60% mai contagioasă decât varianta britanică. Astfel, se poate transmite mult mai ușor și poate provoca un nou val al pandemiei.

Vom reveni la restricții?

Adrian Marinescu, medic infecționist al Institutului „Matei Balș”, susține că revenirea la restricții este un scenariu posibil, dar că nu trebuie să ne îngrijorăm momentan.

„Sigur, trebuie să fim realiști, dar să nu intrăm în panică. Există posibilitatea să avem mai multe infectări

la sfârșitul verii sau în toamnă. (…) Riscul există ca și în alte țări din Europa”, susține medicul la Realitatea Plus, citat de DC News.

De asemenea, medicul a precizat că al patrulea val nu s-ar manifesta sub aceeași formă.

“Ceea ce facem acum, că vorbim de vaccinare, poate face diferența între infectările care pot apărea în toamna, în sensul să fie mai ușoare. Lumea trebuie să se odihnească, să se relaxeze, să meargă în concedii, dar să aibă și grijă. Să ia în calcul , cei care nu s-au vaccinat, că se pot imuniza tocmai pentru a preveni o situație mai grea în toamnă.”,

a spus medicul.

Adrian Marinescu a subliniat că “nu există o garanție 100% la niciun medicament sau vaccin” în privința eficienței împotriva COVID-19. Cu toate astea, spune medicul, din datele științifice pe care le avem vaccinurile sunt eficiente și împotriva variantelor noi ale coronaviruslui.

“Asta trebuie să facem, să ne întoarcem mereu la date. În mod clar ne ajută să nu facem o formă severă, mai ales la persoanele vulnerabile.”, a precizat Marinescu.

Cum putem diminua efectele negative ale următorului val?

„Sigur că ne-am dori să rezolvăm pandemia dacă

se poate chiar astăzi, dar trebuie să fim vaccinați toți ca să închidem acest ciclu (…). Trebuie să fim realiști, să nu mai folosim termenul de val. Să ne gândim ce putem face până în septembrie și cum ne-am putea pregăti și aici sunt 3 componente:

1.) Să tratăm toți pacienții, și pe cei care nu au patologie;

2.) Să știm ce înseamnă măsuri restrictive și relaxări – să găsim un echilibru între ele;

3) Vaccinul. Dacă suntem vaccinați în număr semnificativ, putem transforma Covid-19 într-o variantă de guturai chiar și pentru cei cu patologii”, adaugă medicul.

Ultimele stiri

Parteneri