Sari la conținut

Vopselele de ouă din comerț sunt pline de aditivi cancerigeni. Iată cum puteți vopsi ouăle de Paște doar cu ingrediente naturale

Vopselele de ouă din comerț. După ce au analizat cu ochi critic etichetele a peste 50 de vopsele, specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au constatat că de Paşte ouăle se colorează cu E-uri. Unele produse au chiar şi 10 aditivi alimentari.

Tartrazina, un pigment galben, este cel mai periculos dintre coloranţi, spun medicii nutriţionişti.

Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist: Tartrazina are efect carcinogen. Consumată, să spunem timp de o săptămână, din ouăle vopsite poate da reacţii de la cele mai simple alergii, până la reacţii care necesită control medical. Vărsătură, constipaţie, stare generală proastă în special de natură digestivă, toate acestea pot fi cauzate de consumul exccesiv de ouă colorate cu substanţe de sinteză.

Periculoşi, mai ales în cazul copiilor, sunt aditivii care colorează ouăle în roşu şi albastru, adică azorubina şi albastrul briliant. Medicii merg şi ei pe principiul bătrânesc: ce-i mult, strică. Adică nu mai mult de două ouă pe zi. Şi să ne spălăm bine pe mâini după ce curăţăm ouăle.

O soluție, în cazul celor care au copii, dar nu numai, e să vopsim ouăle cu ingrediente naturale, precum cele de mai jos.

 Renunță la vopselele de ouă din comerț

Oua vopsite de Paste: roz deschis – suc de sfecla

In loc sa fierbeti ouale in sucul de sfecla, le puteti lasa peste noapte. Atentie insa! Fierbeti bine oaule inainte de a le scufunda in sucul de sfecla, pentru ca acesta penetreaza coaja si va puteti trezi cu oul colorat si pe interior.

Oua vopsite de Paste: verde – spanac sau iarba

Spanacul nu este eficient daca este folosit proaspat. Culoarea obtinuta poate fi un gri spalacit, in locul verdelui asteptat. Cu putin noroc insa, zeama de spanac fiert sau de iarba fiarta poate colora ouale de Paste intr-un verde crud deosebit.

Oua vopsite de Paste: galben – sofran de India

Acest condiment da o culoare galbena oualor de Paste, dar necesita mai mult timp pentru ca vopseaua sa prinda.

Ingredinte: Cateva varfuri de cutit de sofran puse intr-un borcan cu apa de la robinet.

Oua vopsite de Paste: albastru – varza

Varza rosie va colora ouale de Paste in albastru, desi culoarea vopselei in sine este purpurie. Aceasta vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru inchis, ouale trebuie lasate in vopsea peste noapte.

Ingrediente: o jumatate de varza rosie, 4 cani de apa; se fierbe 30 de minute.

Oua vopsite de Paste: mov – afine

Aceasta este cea mai simpla metoda de vopsire pentru obtinerea unor oua de un mov intens. Prin zdrobirea afinelor de coaja oului se vor obtine mai multe pete de culoare.

Ingrediente: o jumatate de punga de afine congelate, 4 cani de apa; se fierbe 30 de minute.

Oua vopsite de Paste: portocaliu deschis – coaja de ceapa

Cojile de ceapa galbena, pe cat sunt de fragile, pe atat sunt de eficiente in obtinerea oualor de un portocaliu deschis. Ouale se pot fierbe impreuna cu vopseaua, dar acest lucru nu e neaparat necesar.

Ingrediente: Cojile de la 6-8 cepe galbene cu 4 cani de apa, fierte timp de 30 de minute.

Oua vopsite de Paste: lavanda – sucul de grapefruit rosu

O alta vopsea naturala perfecta pentru a vopsi ouale de Paste este sucul de grapefruit rosu. Ouale se fierb in suc de grapefruit timp de 45 de minute pentru a capata o culoare lavanda pastel.

Adaugarea otetului va accelera vopsirea si culoarea se va pastra mai bine.

Oua vopsite de Paste: maro – ceai sau cafea

Cu cat cafeaua sau ceaiul sunt mai colorate, cu atat culoarea oualor vopsite de Paste va fi mai intensa. Lasati pur si simplu ouale in cafea sau ceai peste noapte, pentru a obtine o culoare maro deschis.

Atentie! Ceaiurile cu diverse arome pot da culori diferite.

Oua vopsite de Paste: rosu caramiziu – paprika

Cu trei linguri de paprika sau mai mult, fierte timp de 30 de minute, se pot obtine oua de un frumos rosu-caramiziu.

Oua vopsite de Paste: violet inchis – vin rosu

Diluat sau folosit ca atare, vinul rosu poate fi extrem de eficient in obtinerea unor oua de culoare violet-inchis.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel