vineri, august 12, 2022

Persoanele care se vaccinează anti-COVID ar fi putut solicita o zi liberă plătită, conform unei propuneri legislative. Această inițiativă ar putea fi benefică atât pentru obținerea unor rezultate cât mai bune în campania de vaccinare anti-COVID, cât și pentru persoanele care ar putea manifesta diverse reacții adverse după administrarea vaccinului.

De asemenea, acest beneficiu ar putea încuraja mai multe persoane să se imunizeze împotriva coronavirusului. Programul încărcat ar fi putut opri dorința românilor de a se vaccina și, implicit, ar fi întârziat progresul campaniei de vaccinare la nivel național.

Te-ar mai interesa: Medic român: „Luați, preventiv, câte o capsulă din...

Vor primi românii o zi liberă plătită? Iată decizia Senatului

Proiectul USR-PLUS privind acordarea unei zile libere pentru vaccinare a fost respins în Senat. Nu a fost susţinut de partenerii de la PNL, care au argumentat că o astfel de măsură ar costa prea mult companiile, iar statul nu are acum bani să le acorde compensaţii. Iniţiativa mai are însă o şansă în Camera Deputaţilor, care este for decizional pentru acest proiect de lege, potrivit Rador.

În timpul dezbaterilor din plenul Senatului, președintele Comisiei pentru muncă, senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie, a explicat de ce Legislativul trebuie să susțină această propunere.

„Angajatorii au fost de acord că o zi susținută pentru vaccinare este un efort mic față de un potențial risc de 15 zile de spitalizare sau de concediu medical”, susține Ștefan Pălărie.

Te-ar mai interesa: Masacrul de la Bascov a fost premeditat! Detalii t...

PNL s-a declarat împotriva acestei propuneri legislative, deoarece, arăta liderul de grup al PNL, senatorul Virgil Guran, economia nu-și permite să susțină efectuarea de zile libere în contextul vaccinării anti-COVID.

„Fiecare zi liberă înseamnă 0,2%-0,3% din Produsul Intern Brut. Nu suntem în postura în care putem să suportăm anumite costuri. Oamenii de afaceri, în momentul în care dau o zi liberă, trebuie să plătească niște salarii. Da, dacă ar avea statul bani să despăgubească acea societate care dă liber, atunci ar fi foarte bine”, explică Virgil Guran.

Te-ar mai interesa: Vremuri bune pentru aceste zodii: Care sunt nativi...

Din opoziție, liderul PSD din Senat, Lucian Romașcanu, aprecia inițiativa USR-PLUS.

„Orice măsură care poate aduce un spor de vaccinare este bună. Din punctul nostru de vedere, dumnealor ar trebui să se preocupe de tot ce înseamnă logistica vaccinării, astfel încât să existe posibilitatea a te vaccina și în mediul rural, să existe doze suficiente”, declară Lucian Romașcanu.

Documentul, care a fost respins de Senat, merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Te-ar mai interesa: Făcute la 12 noaptea, 12 mătănii către Maica Domnu...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private