duminică, ianuarie 23, 2022

Persoanele care vorbesc prea mult la telefon şi îşi petrec constant timpul pe reţelele de socializare devin mai nefericite şi mai anxioase decât ceilalţi oameni, conform unui studiu al cercetătorilor americani.

Autorii acestui studiu au urmărit frecvenţa cu care peste 500 de studenţi foloseau telefonul în fiecare zi, evaluând modul în care acest lucru le afecta perspectiva acestora asupra vieţii.

Te-ar mai interesa: Cât de efeciente sunt măștile? Experiment realizat...

Cercetătorii au descoperit că, în loc să îi facă pe oameni să se simtă mai aproape de prieteni, telefonul mobil le creştea gradul de anxietate, deoarece numeroşi participanţi la studiu se simţeau de fapt obligaţi să păstreze legătura cu ceilalţi prin apeluri, sms-uri şi postări pe reţelele de socializare.

În plus, alţi participanţi la studiu întâmpinau dificultăţi cu privire la deconectarea de pe platformele de socializare, precum Facebook.

Studiul, efectuat de oamenii de ştiinţă Jacob Barkley, Aryn Karpinski şi Andrew Lepp, contrazice rezultatele cercetărilor anterioare care susţineau că telefoanele mobile îmbunătăţesc interacţiunea socială şi contribuie la reducerea sentimentului de izolare.

Te-ar mai interesa: Mirosul, un indiciu important în depistarea bolilo...

Acest nou studiu, realizat la Universitatea Kent din Ohio, a relevat faptul că utilizarea constantă a telefonului sporea senzaţia de stres.

“Reţeaua socială mă face uneori să mă simt oarecum legat de telefon (…) de parcă aş avea altă obligaţie în viaţă”, a spus unul dintre studenţii participanţi la studiu, iar alt student s-a plâns că faptul de a poseda un telefon mobil înseamnă că poate fi contactat oricând.

Te-ar mai interesa: Anunțul inedit transmis de șeful Pfizer! Ce se va ...

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii au folosit o unitate de măsură clinică a anxietăţii şi răspunsurile privind nivelul de satisfacţie faţă de propria viaţă ale fiecărui student.

“Nu mai există timp sau singurătate în viaţa acestor studenţi şi cred că, pentru sănătatea mintală, este nevoie de timp de reflecţie, de introspecţie, de analiză a întâmplărilor vieţii sau pur şi simplu de refacere după stresul de zi cu zi”, a declarat cercetătorul Andrew Lepp.

Te-ar mai interesa: Informații de ultimă oră de la Ministerul Sănătăți...

Echipa de cercetare a folosit de asemenea rezultatele la examene ale participanţilor la studiu, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 22 de ani, observând că studenţii dependenţi de telefonul mobil şi de reţelele de socializare aveau note mai mici decât ceilalţi.

“De asemenea, câţiva dintre studenţii intervievaţi au declarat că trimit mesaje constant (…) de dimineaţa până seara, ceea ce ar putea fi un factor de stres în sine”, au precizat cercetătorii.

Te-ar mai interesa: Stai bine cu inima? Află în 30 de secunde cu acest...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private