marți, mai 30, 2023

Nu folosi NICIODATĂ aceste 5 fraze toxice. Toți părinții își laudă puii, toți cred că anume al lor copil este cel mai deștept și cel mai frumos. Doar că, în timp, cei mici devin din ce în ce mai independenți, iar crizele lor de tantrum îi aduc pe părinți la disperare.

Se întâmplă ca, de multe ori, părinții să fie cei care-și rănesc copiii cei mai mult, tocmai pentru că, în graba de a-i disciplina, omit modul în care le vorbesc. Cuvintele au putere și, folosite, greșit, lasă traume adânci sau taie aripile celor dragi.

Te-ar mai interesa: Simptomul trecut cu vederea care poate indica un c...


Cuvintele părinților pot răni copiii profund

Când un copil se comportă prost sau face o furie, este ușor să scoți tot ce crezi că l-ar putea face să se calmeze și să se comporte.

Însă anumite expresii comune ar putea „să facă de rușine” acel copil și ar putea cauza prejudicii de durată stimei de sine, spune dr. Tovah Klein, psiholog pentru copii și autorul cărții „Cum prosperă copiii”.

Orice frază care apare ca „învinovățire a copilului fie pentru un comportament, fie pentru o emoție pe care o are” este o problemă, spune Klein, care este și directorul Centrului Barnard College pentru Dezvoltarea Copilului. Barnard este un colegiu pentru femei de la Universitatea Columbia.

Te-ar mai interesa: Când hemorozii devin o problemă de sănătate gravă?...

„Rușinea poate fi într-adevăr piesa aceea toxică pentru un copil mic, pentru că apoi o poartă cu ei: „Cred că nu sunt un copil foarte bun. Nu ar trebui să încerc asta””, a spus dr. Klein pentru CNBC Make It.

Când copiii sunt rușinați de părinți, oamenii a căror dragoste și opinii contează cel mai mult pentru ei, încrederea și motivația lor se pierde în fașă, arată cercetările. Asta îi face mai puțin probabil să încerce lucruri noi și să accepte noi provocări, trăsături de care au nevoie pentru a reuși mai târziu în viață.

Te-ar mai interesa: Alimentul care declanșează creșterea alarmantă a g...

 

„În realitate, rușinea devine, într-adevăr, acest sentiment de a se îndoi de ei înșiși. Este ca o slăbiciune.”


5 fraze toxice pe care nu ar trebui să le folosești niciodată în preajma copiilor

Iată cinci fraze comune pe care ar trebui să le evitați și ce puteți spune în schimb, potrivit lui dr. Klein.

De cele mai multe ori, părinții nu intenționează să-și facă de rușine copiii, spune dr. Klein. Poate lua forma unui oftat exagerat sau datului ochilor peste cap și a unui comentariu sarcastic de genul:

Te-ar mai interesa: Un stomatolog atenționează: „Nu știu câți dintre v...

1. „Deci, ești într-o dispoziție proastă, din nou. Ești mereu într-o dispoziție proastă.’”

2. „De ce te superi mereu când se întâmplă asta?

3.A trebuit să faci asta din nou (un comportament negativ, n.red)?”

4. „Este o prostie!”

5. Reacționezi exagerat”.

De obicei, este doar un semn de frustrare, spune dr. Tovah Klein. Poate că copilul tău se luptă din nou cu fratele său, prefăcându-se brusc că nu vă aude cererile sau refuzând să facă ceva ce de obicei nu îi deranjează.

Te-ar mai interesa: Cum arată negii cancerigeni din zona intimă. Medic...

„Crezi că ai un copil foarte dulce, ceea ce faci de cele mai multe ori”, spune Klein. „Și apoi copilul tău pur și simplu se schimbă: nu mai vrea să te asculte și nu stă o clipă locului. Dacă-ți faci copilul de râs pentru comportamentul lui obraznic „îl face pe copil să se simtă groaznic” și îl lasă să se întrebe dacă ceva nu este permanent în neregulă cu el, spune psihologul.

Și o întrebare de genul „De ce te superi mereu când se întâmplă asta?” îl poate face pe copil să se simtă rușinat, cât și disprețuitor față de sentimentele care îi fac să se manifeste, a mai spus specialistul.

Ce poti spune în schimb

În primul rând, poți face oricând un pas înapoi înainte de a spune ceva. Întrebați-vă: „Ce se întâmplă cu mine, că sunt supărat și dezamăgit de copilul meu?”

Amintiți-vă că atât copiii, ca și adulții, sunt făcuți să treacă printr-o serie de sentimente, unele dintre ele pozitive, dar altele nu.

Apoi, alege răspunsuri care să-i arate copilului tău o oarecare empatie până când inevitabil dispoziția lui proastă trece. Iată patru exemple, spune dr. Klein:

  • „Nu vrei să faci asta chiar acum. Am înțeles. Dar, tot trebuie să plecăm.”
  • „Dacă este greu, am să te ajut”.
  • „Mi-aș dori să putem face asta.”
  • „Vrei să ieși afară? Am înțeles. Din păcate, nu putem acum.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private