Sari la conținut

5 semne că ai un copil foarte dotat. Experții în neuroștiință atrag atenția: „nu se comporta întotdeauna bine”

Semne că ai un copil foarte talentat. Copilul tău este dotat? Este o întrebare la care mulți părinți se gândesc adesea. În esență, talentul este o diferență bazată pe creier care contribuie la lumea înconjurătoare din punct de vedere intelectual.

Felul în care copilul tău reacționează și relaționază cu mediul înconjurător, îți poate oferi o mai bună înțelegere a cine este propriul tău copil și îi poate oferi acestuia resurse avansate pentru a-și atinge potențialul maxim.

Majoritatea copiilor supradotați pot învăța și procesa informații mai rapid decât copiii de vârsta lor și pot înțelege materia cu mai multe niveluri de clasă peste colegii lor.

Dar nu sunt întotdeauna cei mai politicoși elevi și cu rezultatele cele mai bune. De fapt, experții în neuroștiință spun că geniul arată diferit la fiecare copil.

Semne neașteptate că ai un copil foarte deștept: 1. Dezvoltare asincronă

Copilul tău strălucitor se luptă cu sarcini simple, cum ar fi legarea șireurilor sau să-și amintească să se spele pe dinți? Acestea sunt doar câteva exemple de dezvoltare asincronă sau, mai simplu spus, de dezvoltare mai rapidă în unele zone decât în altele.

Este ceva obișnuit pentru copiii supradotați.

Un copil dotat de 8 ani ar putea demonstra abilitățile de citire ale unui elev de clasa a 7-a, abilitățile de matematică ale unui elev de clasa a 5-a, abilitățile sociale la nivelul clasei lor și reglarea emoțională a unui elev mult mai mic.

2. Profunzime emoțională și sensibilitate la o vârstă fragedă

Specialiștii în neuroștiință sugerează că copiii supradotați experimentează reacții emoționale mai intense la lumea din jurul lor, potrivit cnbc.com. De exemplu, le este greu să se bucure de spectacole în care un personaj este rănit sau este trist.

Mulți au, de asemenea, un simț sporit al dreptății și pot experimenta frustrare și dezamăgire atunci când simt că o situație este greșită.

Datorită dezvoltării lor asincrone, este posibil să nu aibă încă abilitățile de reglare emoțională pentru a naviga prin acele sentimente mari.

Semne neașteptate că ai un copil foarte talentat: 3. Întrebări existențiale

Copiii supradotați au adesea o curiozitate nesățioasă, mai ales în ceea ce privește aspectele existențiale ale vieții. Ei pot fi mult mai preocupați de probleme precum moartea, sărăcia, schimbările climatice și nedreptățile, decât colegii lor.

Chiar și un film sau o carte destinată copiilor care abordează subiectul bullying-ului, de exemplu, îi poate determina să pună întrebări despre natura societății. Întrebările pot varia de la „Ce se întâmplă când murim?” la „De ce se întâmplă lucruri rele în lume?” sau „Care este sensul nostru pe pământ?”.

4. Interese unice sau un simț matur al umorului

Când un elev face jocuri de cuvinte la nivel înalt la chimie sau studiază hărțile de transport în masă ale orașelor mari, uneori părinții își fac griji că copilul lor pierde copilăria sau nu „fiind un copil”.

În realitate, copiii lor pot avea o înțelegere mai avansată a unui subiect decât alții de vârsta lor.

Semne neașteptate că ai un copil foarte dotat: 5. Performanțe insuficiente în școală

Copiii supradotați au o nevoie extremă de stimulare mentală constantă. La școală, se pot plictisi cu ușurință pentru că învață lucruri mai repede decât colegii lor. Când școala nu este suficient de provocatoare sau interesantă, aceștia își pot pierde motivația.

Chiar dacă pot face treaba cu ușurință, pentru că au adesea abilități excelente de raționament și memorie, nu văd niciun scop și nu mai încearcă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel