Sari la conținut

Vrei să ai o viață mai activă, însă nu știi ce exerciții fizice să faci? Iată cum descoperi antrenamentul potrivit pentru tine!

antrenamentul cardio
Sursa: Unsplash
obicei ce scade riscul de deces prematur

Din cuprinsul articolului

Sedentarismul este unul dintre cei mai nocivi factori pentru sănătate. Acesta este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni de toate tipurile și reduce în mod semnificativ calitatea vieții.

Exercițiile fizice regulate, chiar și pentru câteva zeci de minute, contribuie la diminuarea acestor efecte negative. Cu toate acestea, este important să știi ce fel de antrenament ți se potrivește.

Mai multe elemente pot influența alegerea unui anumit set de exerciții și este indicat să consulți un specialist pentru a stabili propriul program de mișcare regulată.

Cum alegi antrenamentul potrivit?

Cori Grămescu, expert în nutriție și fintess, dezvăluie pe o rețea de socializare câteva metode pentru a alege antrenamentul potrivit nevoilor tale.

„Dacă rutina actuală de exerciţii nu te bucură, poate că trebuie să te gândeşți la alternative. Mergi la o sală cu greutăţi şi nu îţi place să te antrenezi pe aparate? Încearcă orele de grup fitness, poate te provoacă mai mult. Sau încearcă să te alături unui grup de crossfit, încearcă să găseşți un partener pentru tenis, alergare sau mini football.

Dacă faci deja clase de grup fitness, încearcă să le alegi pe cele care ţi se potrivesc cel mai bine – eşti o persoană calmă şi liniştită, atunci alege clase care au un ritm moderat de execuţie a mişcărilor, cu o coregrafie facilă; eşti dinamică şi îţi place să te mişti rapid? Toate clasele inspirate din artele marţiale sunt o alegere bună pentru tine, sau clasele rebound, step aerobic sau programe alerte cu greutăţi. În mod ideal, sala la care mergi ar trebui să aibă o structură omogenă de antrenamente pentru începătoare, clase de nivel intermediar şi exerciţii pentru grupele avansate.

Dacă faci antrenamente cu greutăţi la sala de forţă, ar trebui să începi să îţi defineşti obiectivul în fitness: vrei să îţi creşti masa musculară, vrei să slăbeşti sau vrei să îţi defineşți muşchii deja existenţi? Pentru că în funcţie de răspunsul la aceste întrebări, programul tău de exerciţii vă arata diferit. Pentru cei care vizează câştiguri de masă musculară, trebuie să opteze pentru antrenamente scurte, intense, cu multe mişcări compuse şi greutăţi crescătoare.

Pentru cei care doresc să slăbească, trebuie conceput un program cu greutăţi medii, repetări multe, o durată mai mare şi elemente de antrenament cardio, iar cei care vor doar o modelare estetică a masei musculare trebuie să se orienteze spre mişcări de izolare, care să vizeze zonele de interes, în combinaţie cu mişcări de reechilibrare pentru zonele cu o dezvoltare armonioasă. Întrebarea următoare este cât să cresc greutăţile? Răspuns – cât poţi, atâta vreme cât faci corect mişcările şi poţi să duci cu bine la capăt un antrenament, fără să te simţi extenuat”, dezvăluie Cori Grămescu.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel