Sari la conținut

Vrei să slăbești? Super alimentul care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge!

Dieta
Sursa foto: arhiva DoctorulZilei

Vrei să slăbești? Super alimentul care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge!

Pe lângă faptul că este delicios, satisfăcător și versatil atât pentru preparatele sărate, cât și pentru cele dulci, quinoa, căci despre ea este vorba, are o putere nutrițională care și-a câștigat pe bună dreptate numele de superaliment.

Principalele tipuri de quinoa pe care le veți vedea astăzi pe piață sunt soiurile albe, roșii și negre. În timp ce fiecare dintre aceste tipuri de quinoa va avea note de aromă ușor diferite, în general, această cereală are un gust ușor de nucă.

Iată ce trebuie să știți despre beneficiile nutriționale ale quinoei și de ce nutriționiștii recomandă să o adăugați în alimentația zilnică.

1. Sursă de proteine

Spre deosebire de multe alte opțiuni de cereale integrale, quinoa este o proteină completă. Aceasta conține toți cei nouă aminoacizi esențiali. Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor care creează toate structurile vitale din corpul nostru. Din cei 20 de aminoacizi care există, nouă nu pot fi creați de organism și trebuie consumați, de unde și titlul lor de „esențial”.

8 dintre cele mai bogate alimente proteice pe care ar trebui să le includă fiecare dietă bine echilibrată

2. Bogat în fibre și grăsimi sănătoase

Când vine vorba de fibre, quinoa oferă rezultate. O ceașcă de quinoa gătită oferă cinci până la șase grame de fibre, punând o adâncime considerabilă în cele 25 până la 35 de grame totale recomandate pe care ar trebui să le consumăm pe zi.

Unul dintre cele mai recunoscute tipuri de carbohidrați, fibrele sunt foarte importante pentru sănătatea intestinului, gestionarea colesterolului și a nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge. În plus, quinoa este o sursă de acizi grași omega-3, o grăsime antiinflamatoare despre care s-a demonstrat că ajută la reducerea nivelului de trigliceride din sânge, ajutând la menținerea sau îmbunătățirea sănătății inimii.

3. Bogat în diverși micronutrienți

Quinoa nu oferă doar cei trei macronutrienți cheie – proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși -, dar ea este la fel de egală când vine vorba de micronutrienți, cum ar fi vitaminele și mineralele necesare pentru a funcționa cel mai bine. Iată câteva vitamine și minerale găsite în quinoa:

Mangan: vital pentru funcționarea oaselor și a metabolismului.
Magneziu: important pentru funcționarea sănătoasă a mușchilor, coagularea sângelui, gestionarea tensiunii arteriale și funcția oaselor.
Cupru și zinc: susțin funcția imunitară sănătoasă.
Fier: o componentă cheie pentru sănătatea celulelor sanguine.
Vitamina E: un antioxidant puternic.
Fosfor: crucial pentru oase, dinți și celule sănătoase.
Vitamine B precum folatul , tiamina, riboflavina și B6: esențiale pentru niveluri sănătoase de energie, creștere și dezvoltare.

4. Abundă de substanțe fitochimice

greutate

În acest moment, există deja peste 10.000 de substanțe fitochimice cunoscute. Antioxidanții sunt compuși care opresc reacția chimică cunoscută sub numele de oxidare care produce radicali liberi, care dăunează celulelor. Radicalii liberi sunt vinovații din spatele inflamației, bolilor cronice și bolilor majore precum cancerul.

Potrivit cercetărilor, quinoa este o sursă excelentă de substanțe fitochimice quercetină și kaempferol, printre altele.
Quercetina este un potențial stimulator imunitar și agent antiinflamator, care s-a dovedit a fi protector împotriva bolilor de inimă și a cancerului.

Kaempferolul ajută, de asemenea, la reducerea inflamației și la menținerea sănătății ficatului, prevenind în același timp bolile metabolice, potrivit realsimple.com.

5.  Promovează un intestin sănătos.
Pentru cei care se confruntă cu probleme gastrointestinale, quinoa este și pentru tine. Este un cereal accesibil, natural fără gluten, despre care știm deja că oferă carbohidrați complecși. Fibrele găsite în quinoa nu numai că ajută la reglarea digestiei, dar acționează și ca un prebiotic natural, hrănind bacteriile sănătoase din intestin. Un microbiom intestinal sănătos este asociat cu o sănătate îmbunătățită din aproape orice unghi – de la nivelul de energie la sănătatea creierului și a pielii, până la funcționarea sistemului imunitar.

6. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Fibrele și nutrienții găsiți în cerealele integrale sunt asociate cu o reglare îmbunătățită a zahărului din sânge, care poate ajuta la prevenirea diabetului sau la îmbunătățirea gestionării diabetului.
Quinoa, în special, a fost studiată în legătură cu diabetul de tip 2, care s-a dovedit a fi legată de scăderea glicemiei și de un risc general scăzut de boală cu un consum regulat.

Acest lucru se datorează fibrelor, proteinelor și grăsimilor sănătoase pe care le conține, deoarece aceste trei elemente sunt cunoscute că încetinesc digestia, reglând în mod natural zahărul din sânge după masă.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: