Sari la conținut

Cereala antică bogată în proteine, fibre și antioxidanți ce reglează colesterolul și digestia

farro
Sursă foto: Cookiddo
Considerată prețioasă încă din epoca romană, Farro, o specie de grâu care la noi se găsește sub denumirea de alac, este astăzi un ingredient principal al dietei mediteraneene.

Pe măsură ce oamenii devin din ce în ce mai atenți la dieta lor, cerealele comune câștigă popularitate pentru numeroasele beneficii pentru sănătate. Dacă țineți cont de câte calorii consumați într-o zi sau pur și simplu căutați o modalitate de a scăpa de kilogramele în plus, atunci încorporarea cerealelor integrale în dieta dumneavoastră poate face minuni pentru organismul dumneavoastră.

Suntem siguri că trebuie să fi auzit despre beneficiile consumului de ovăz, orz și hrișcă, dar mai există o altă cereală mai puțin cunoscută, care există de sute de ani, numită Farro. Este bogată în proteine, fibre și antioxidanți și reprezintă o alternativă sănătoasă la cerealele rafinate obișnuite. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre această cereală străveche.

Ce este Farro?

Farro este un grâu străvechi, care are o istorie bogată în a fi apreciat ca aliment gastronomic. Această cereală străveche este obișnuită în bucătăriile etiopiană, mediteraneană și din Orientul Mijlociu, dar recent a câștigat recunoaștere globală pentru componentele sale nutriționale și beneficiile pentru sănătate.

Farro este utilizat în general în supe, deserturi și salate. Din punct de vedere gustativ, această cereală străveche are o aromă ușoară de nucă și o textură gingașă. Farro este o alternativă versatilă și nutritivă la quinoa, orez, spelta, hrișcă și alte asemenea cereale.

Farro este fără gluten?

Din păcate, Farro nu este fără gluten. Farro este un tip de grâu, deci conține gluten proteic. Prin urmare, nu poate fi consumat dacă doriți să urmați o dietă fără gluten. Cu toate acestea, conform unor cercetări publicate în 2018, Farro conține mai puțin gluten decât multe alte soiuri moderne de grâu. Așadar, persoanele care au intoleranță la gluten ar trebui să evite să îl consume.

 5 beneficii pentru sănătate ale Farro

1. Bogat în nutrienți

Farro, grâul străvechi, este extrem de nutritiv. Este bogat în fibre, proteine, magneziu, zinc și unele vitamine din complexul B, care pot fi benefice pentru organismul tău dacă sunt consumate în mod regulat.

Farro este o alternativă mult mai bună pentru dieta dumneavoastră în loc să consumați orez alb și alte cereale rafinate.

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii, 100 de grame de farro vă pot furniza

  • 362 de calorii
  • 12,77 grame de proteine
  • 2,13 grame de grăsimi
  • 10,6 grame de fibre
  • 72,34 grame de carbohidrați

2. Bogat în fibre

Luptați cu constipația sau cu orice altă problemă digestivă? Atunci consumul unui bol de farro te poate ajuta în acest sens. Farro este plin de fibre dietetice insolubile care vă pot stimula sistemul digestiv, pot preveni constipația și pot promova un microbiom intestinal sănătos.

Potrivit unui studiu publicat în 2009, a avea o dietă bogată în fibre poate ajuta la scăderea riscului de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

farro
Sursă foto: Getty Images

3. Managementul greutății

Dacă v-ați plictisit de fibrele tradiționale din cereale integrale pe care le consumați pentru a pierde în greutate, treceți la Farro. Așa cum am menționat mai sus, Farro este bogat în fibre insolubile.

Dietele moderne sunt lipsite de fibre care nu te mențin sătul pentru mult timp. Cu toate acestea, componentele din farro vă pot ajuta să pierdeți acele kilograme în plus. Proteinele și fibrele prezente în această cereală străveche pot ajuta la reducerea poftei de mâncare și vă pot menține sătul pentru mult timp.

Farro are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că este digerat lent.

4. Bogat în antioxidanți

Este un mit comun că doar fructele și legumele conțin antioxidanți.

Farro, cerealele integrale, sunt, de asemenea, pline de antioxidanți precum polifenoli, seleniu și carotenoizi, care ajută să acționeze împotriva stresului oxidativ care ar putea duce la diabet și boli de inimă. Conform unei analize publicate în Journal of Food Science, Farro conține, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel