Sari la conținut

Wuhan apare ca o stea – au revenit la normalitatea de altă dată.China continuă propaganda coronavirusului

originea

Wuhan, cândva sinonim cu devastarea pe care coronavirusul ar putea să o provoace, a devenit subiectul unor strălucitori pași în mass-media chineză, laudat de oficiali ca un simbol al rezistenței țării în urma focarului.

Sute de clienţi se înghesuiau marţi la tarabe cu legume şi animale vii – peşti, broaşte şi broaşte ţestoase – în piaţa din oraşul Wuhan în care autorităţile semnalau, în urmă cu an an, primele cazuri de covid-19, relatează Reuters.

În timp ce multe alte ţări sunt în continuare paralizate de pandemie, viaţa la Wuhan a revenit aproape la nornal.

„Nu mi-e frică, de ce trebuie să îmi fie frică?” a spus Nie Guangzhen, un vânzător de pește și legume.

Nie și alți proprietari de magazine sunt localizați pe o străduță îngustă, care face parte din celebra piață Wuhan, unde vând pește și legume, fără a mai purta mască de protecție.

Au rămas puţine urme ale rolului Wuhanului în răspândirea noului coronavirus SARS-CoV-2, care a infectat peste 67 de milioane de oameni şi a ucis aproape 1,5 milioane de persoane în lume.

La 31 decembrie 2019, China alerta Organizţaia Mondială a Sănătăţii (OMS) cu privire la 27 de cazuri de ”pneumonie virală” la Wuhan, un oraş cu 11 milioane de locuitori. A doua zi, autorităţile chineze decideau să închidă piaţa de animale vii din Wuhan, după ce a descoperit că unii dintre pacienţi erau comercianţi sau neguţători.

Din cauza unei creşteri rapide a numărului de cazuri, autoritățile orașului din centrul Chinei au implementat de urgență o carantină strictă pe o perioadă de 76 de zile, închizând întreprinderile şi obligând locuitorii din acest oraş să rămână în case.

Măsurile de carantinare au dat roade. Wuhan nu a  mai înregistrat un nou caz transmis local în câteva luni și acum nu se distinge de alte orașe chinezești, cu străzi comerciale aglomerate, blocaje în trafic și restaurante deschise.

„Mi-a fost foarte dor de aceste momente mai distractive și mai incitante, cum ar fi să merg la cumpărături și să mănânc cu prietenii mei”, a declarat cumpărătorul Hu Hang, în vârstă de 27 de ani, luni, la o piață de noapte din Wuhan, care vând pulovere de Crăciun printre alte bunuri.

Pe strada aglomerată, vânzătorii ambulanți vând flori și baloane, artiștii de stradă, inclusiv dansatori și un clovn, cântă în timp ce muzica răsună din magazinele care acoperă drumul.

Redresarea orașului este un contrast puternic cu alte economii majore care se îndreaptă spre sezonul de sărbători de Crăciun și Anul Nou.

Europa şi Statele Unite sunt afectate de al doilea val al epidemiei covid-19, care a determinat autorităţile să reimpună restricţii.

În Statele Unite, sistemul de sănătate este supus unei presiuni severe, pe măsură ce se acumulează cazuri și oficialii din domeniul sănătății avertizează că cel mai rău urmează să vină.

Mai multe țări europene au implementat restricții stricte asupra adunărilor înainte de Crăciun, temându-se de o revenire la nivelurile maxime de cazuri din cauza sărbătorilor festive.

Succesul relativ al Chinei în controlul virusului a devenit un punct cheie de discuție în mass-media de stat chineză.

„Nu am fost în străinătate, așa că nu înțeleg bine, dar uitându-mă la televizor, se pare că țările străine nu pun viața umană pe primul loc”, a spus Li, un vânzător de alimente de stradă din Wuhan în vârstă de 54 de ani care și-a redeschis magazinul în iunie. „Ideologia țărilor străine nu este la fel de bună ca cea a Chinei.”

China a luat măsuri, inclusiv testarea în masă a milioane de rezidenți în urma unor focare la scară mică, pentru a preveni un al doilea val de infecții observate în multe alte orașe și țări.

La porțile complexelor rezidențiale, personalul din corturile albastre monitorizează codurile de sănătate ale smartphone-urilor rezidenților. Într-un parc public, sloganurile de pe bannere roșii de propagandă îi îndeamnă pe oameni să rămână vigilenți.

Purtarea măștilor de față nu este obligatorie, dar majoritatea oamenilor o fac în public.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel