luni, mai 16, 2022

Zece boli misterioase despre care nu ai auzit niciodată și simptomele lor neobișnuite.

Boala vacii nebune, SARS, COVID-19 sau acum gripa porcină: unele boli au acaparat titlurile ziarelor. Dar mii de oameni din întreaga lume suferă de afecțiuni foarte rare, multe dintre care puțini oameni au auzit vreodată.

Potrivit CNN, este posibil ca regele Angliei George al III-lea să fi suferit de porfirie, o tulburare care afectează sistemul nervos. De la sindromul Alice în Țara Minunilor care l-ar fi putut inspira pe Lewis Carroll, până la boala care ar fi putut înnebuni un rege englez, aruncăm o privire asupra unora dintre aceste boli obscure.

Te-ar mai interesa: Alimentul care poate fi mâncat după expirare. „Est...

An Association Between Morgellons Disease and Lyme Disease?

Boli misterioase: Morgellons

Potrivit Fundației de Cercetare Morgellons, senzațiile de târăre, mușcătură și usturime și apariția unor fibre ciudate albastre, negre sau roșii din piele caracterizează o boală de care suferă aproape 14.000 de oameni, potrivit Fundației.

Aceasta este adesea însoțită de epuizare, pierderea memoriei pe termen scurt, dureri articulare și modificări ale vederii. Afecțiunea a fost numită Morgellons în 2002 de către o mamă care credea că fiul ei de doi ani suferea de boală.

Numele provine de la o afecțiune a pielii din secolul al XVII-lea găsită în Franța, în care copiii au murit după apariția „părului întunecat”. Cu toate acestea, există multe dezbateri cu privire la faptul dacă afecțiunea există cu adevărat.

Te-ar mai interesa: Otrava din bucătărie. Greșeală care te poate îmbol...

În martie 2008, Journal of Dermatologic Therapy a raportat că majoritatea medicilor cred că este o formă de iluzie, în care persoanele care suferă cred în mod fals că sunt infectate cu paraziți. În consecință, fibrele din piele sunt considerate a fi pe bază de textile, preluate de crustele care se scurg rezultate din afecțiuni mai frecvente, cum ar fi eczema sau scabia.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a anunțat recent că va investiga boala după un număr crescut de întrebări din partea publicului.

Te-ar mai interesa: Demență: Studiile au identificat un medicament car...

The Progeria Research Foundation | Together, We Will Find the Cure!

Progeria

Progeria este congenitală, adică un defect sau o deteriorare a fătului. Cei care suferă de această boală fatală au un aspect izbitor asemănător îmbătrânirii premature, dar mor la o vârstă medie de 13 ani.

Întârzierile profunde de creștere încep între nouă și 24 de luni, ceea ce duce la dezvoltări faciale anormale, cum ar fi o față disproporționat de mică, ochi bombați, proeminenți și o maxilară subdezvoltată.

Te-ar mai interesa: Obiceiul nesănătos din timpul mesei care duce la c...

Până la vârsta de doi ani, părul de pe scalp, sprâncenele și genele cad. Organizația Națională a Tulburărilor Rare din SUA (NORD) spune că pacienții pierd în cele din urmă stratul de grăsime de sub piele și, în timp, elasticitatea se pierde în pereții arterelor, ducând la deces prin atac de cord sau accident vascular cerebral la 90% dintre bolnavi.

Caz extrem de rar: femeia alergică la apă nu poate plânge sau transpira pentru că pielea ei se irită îngrozitor

Boli misterioase: Alergia la apă

Se știe că a afectat vreodată doar 30 de persoane. Alergia la apă sau „urticaria acvagenă” este extrem de rară, dar existența acesteia a fost confirmată de Medical Review Board. Pacienții par să fie alergici la apă.

Te-ar mai interesa: Lidia Fecioru: această băutură îți crește imunitat...

Apare de obicei târziu în viață și adesea ca o consecință a unui dezechilibru hormonal provocat de naștere. Un caz a apărut în Marea Britanie, lăsând o mamă de 21 de ani în imposibilitatea de a bea apă sau de a fi prinsă de ploaie, deoarece pielea ei dezvoltă o erupție dureroasă și arsură. Ea poate face duș maxim 10 secunde pe săptămână și poate bea doar Diet Coke. Nu este strict o alergie ci o hipersensibilitate la ionii care se gasesc in apa nedistilata.

Sindromul accentului străin - Boala ciudată care te face să pari din altă țară

Sindromul accentului străin

În mod inexplicabil, cei care suferă de sindromul accentului străin vorbesc într-un dialect de nerecunoscut. Doar 60 de cazuri au fost înregistrate vreodată. Medicii au respins-o inițial ca fiind o problemă psihiatrică, dar în 2002, oamenii de știință de la Universitatea Oxford, Anglia, au observat că pacienții aveau aceleași anomalii ale creierului, ceea ce a dus la modificări ale înălțimii vorbirii, prelungirea sunetelor vocale și alte nereguli.

Potrivit Jurnalului de Neurolingvistică, suferinții nu trebuie să fi fost neapărat expuși la accentul pe care îl adoptă: noua lor voce nu este, strict vorbind, un accent străin, dar schimbările de vorbire seamănă adesea izbitor cu alte accente mondiale. Primul caz a vizat o femeie norvegiană în 1941, care a dezvoltat un puternic accent german și a fost exclusă din comunitatea ei.

10 People Who Literally Died From Laughter | Thought Catalog

Kuru- Boala râsului

Laughing Death, cunoscută mai frecvent sub numele de Kuru, era exclusiv pentru oamenii tribali Fore din Noua Guinee. Boala, care s-a caracterizat prin izbucniri bruște de hohote de râs maniacal, a ajuns pe prima pagină a ziarelor în anii 1950 și a atras medici din întreaga lume.

Medicii americani și australieni au observat bărbați și femei cu membrele tremurând, care s-au diminuat odată cu odihna, dar o lună până la trei luni mai târziu, suferinzii aveau să înceapă să se legăne și să se poticnească, să-și piardă capacitatea de a sta în picioare, să devină împiedicați și să-și piardă puterea de a vorbi coerent, murind în cele din urmă.

Institutul Național de Tulburări Neurologice și AVC a raportat că testele efectuate asupra decedaților au arătat că moartea a fost cauzată de apariția unor găuri în creier, cunoscute sub numele de „swiss-cheesing”. În cele din urmă, medicul american Carleton Gajdusek a descoperit că infecția se transmitea prin obiceiul satului de a mânca membrii familiei după moarte. Când canibalismul a fost eliminat, epidemia a luat sfârșit. În 1976, Gajdusek a primit Premiul Nobel pentru munca sa.

Fibrodisplasia osificante progresiva (FOP) - cosasYcasos

Boli misterioase: Fibrodisplazia osificantă progresivă (FOP)

În 1938, când americanul Harry Eastlack avea cinci ani, și-a rupt piciorul. Fractura nu s-a instalat corect, șoldul și genunchiul i s-au înțepenit și, în mod bizar, s-au dezvoltat creșteri osoase pe mușchii coapsei.

Pe la jumătatea lui de 20 de ani, vertebrele spatelui începuseră să se contopească. Când a murit la 39 de ani, în 1973, a putut să-și miște doar buzele. El suferea de fibrodisplazie osificantă progresivă (FOP), o boală rară care afectează aproximativ 1 din 2 milioane de oameni, în care tendoanele și ligamentele corpului suferă o metamorfoză ciudată, în esență o transformare în os.

Afecțiunea este congenitală și se caracterizează printr-o malformație a degetului mare care este prezentă la naștere. Eastlack și-a donat scheletul pentru cercetarea bolii și este expus la Mutter Museum din Philadelphia. Asociația Internațională FOP continuă să cerceteze această afecțiune extrem de rară.

What Is Alice In Wonderland Syndrome? » Science ABC

Sindromul Alice în Țara Minunilor

Potrivit Oxford Handbook of Clinical Medicine, cei care suferă de sindromul Alice în Țara Minunilor percep obiectele ca fiind mult mai mici decât sunt. Afecțiunea, cunoscută și sub numele de micropsie sau vedere Lillliput, poate afecta și simțul auzului, atingere și percepția propriei imagini corporale. 

Sindromul este asociat cu migrene și este numit după Aventurile lui Alice în Țara Minunilor a lui Lewis Carroll, în care Alice trece prin multe experiențe bizare, similare cu cele pe care le-ar putea trăi un bolnav de micropsie. Faptul că Carroll a suferit de migrene este bine documentat, iar unii speculează că suferința lui ar fi putut determina multe pasaje în lucrare.

Porfiria - O que é, Sintomas e Tratamentos | Dicas de Saúde

Boli misterioase: Porfiria

Urina și fecalele violet fac porfiria infamă, la fel ca și faptul că „nebunul” regele englez din secolul al XVIII-lea George al III-lea ar fi putut suferi de ea. Porfiria duce la complicații în producerea „hemului”, o proteină vitală pentru celulele roșii din sânge și afectează pielea și sistemul nervos. Atacurile duc la dureri abdominale, crampe stomacale, greață, vărsături și constipație.

NORD enumeră alte simptome, inclusiv creșterea sensibilității la soare, mâncărime și umflare. De asemenea, poate apărea o creștere crescută a părului pe frunte. Toxinele rezultate din producerea eșuată de hem pot afecta colorarea altor zone, mai ales după expunerea la lumina soarelui.

Uneori, dinții și unghiile pot adopta un aspect roșcat. Aceste toxine sunt cele care duc la urina și fecalele întunecate. Maria Regina Scoției, Vincent Van Gogh și regele Nabucodonosor al Babilonului ar fi putut suferi de această boală.

Pica: tulburarea in care persoanele mananca produse nealimentare - Psihiatrie.org

Pica

Magpie, cu numele latin pica, va mânca orice, la fel și cei care suferă de sindromul pica. Aproape întotdeauna, femeile însărcinate sau copiii, persoanele care suferă dezvoltă un apetit pentru substanțe nenutritive, cum ar fi vopseaua, argila, tencuiala sau murdăria, sau, alternativ, articolele care sunt considerate mai frecvent a fi ingrediente alimentare, cum ar fi orezul crud, făina sau sarea.

Poate fi considerată pica doar dacă apetitul persistă mai mult de o lună, iar pacientul are o vârstă la care consumul acestor obiecte este considerat nepotrivit dezvoltării. Cercetătorii medicali au legat slab pica cu o deficiență de minerale, dar conform Organizației Naționale pentru Tulburări Rare, experții încă nu au găsit o cauză reală și fermă sau un remediu pentru această tulburare ciudată.

I-a unit una dintre cele mai rare boli. Povestea incredibilă a unui cuplu greu încercat de destin | Povesti adevarate | Avantaje.ro - De 20 de ani pretuieste femei ca tine

Boli misterioase: Sindromul Moebius

Moebius este extrem de rar, genetic și caracterizat prin paralizie facială completă. Pacienții nu își pot închide ochii, nu se pot uita dintr-o parte în alta sau nu își pot forma expresii faciale.

Anomalii ale membrelor, cum ar fi picioarele bătute și lipsa degetelor, sunt adesea prezente. publicitate Potrivit Fundației pentru Sindromul Moebius, majoritatea cazurilor sunt izolate, fără antecedente familiale notabile, iar persoanele care suferă duc o viață lungă și sănătoasă.

Membrii familiei învață adesea să recunoască limbajul corpului, postura și tonul vocal ca comunicatori ai emoțiilor și uneori susțin că uită că persoana are paralizie facială.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private