Sari la conținut

Zece semne de alarmă care anunță Alzheimerul

Ce ascunde uitarea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Este boala Alzheimer o parte normală a îmbătrânirii?

Tulburările de memorie sunt un proces firesc al îmbătrânirii, însă atunci când afectează cu adevărat calitatea vieţii, nu se mai justifică. Dacă un membru al familiei uită des întâmplările recente, trece brusc de la o stare la alta, uită cuvinte de bază sau uită să se mai îngrijească, în contrast cu „omul care era odată”, poate fi un semnal de alarmă că trebuie dus la un consult medical.

„Boala în sine debutează în jurul vârstei de 55-60 de ani, la femei, iar la bărbaţi, după 60 de ani, în jurul vârstei de pensionare. Simptomele „uşoare” apar însă mult mai devreme, în intervalul de vârstă 40-50 de ani”, atrage atenţia dr. Luiza Spiru, şeful Clinicii pentru Longevitate şi Prevenţie în Îmbătrânirea Cerebrală „Ana Aslan International”, care analizează mai jos principalele simptome timpurii ale bolii.

  1. Îţi pierzi mereu echilibrul? Toată lumea se împiedică din când în când, dar dacă acest lucru se întâmplă constant poate fi un semn al apariţiei bolii Alzheimer, conform unui nou studiu.
  2. Persoanele predispuse la Alzheimer încep să uite experienţe sau date recente, dar „deapănă” cu precizie întâmplări din trecut. „Oricine poate uita pe moment detalii dintr-o conversaţie recentă, pe care şi le reamintesc mai târziu, însă persoanelor cu început de demenţă li se şterg din memorie pentru totdeauna”, spune medicul.
  3. Persoanele cu început de Alzheimer repetă aceleaşi povestiri, cuvânt cu cuvânt, şi pun mereu aceleaşi întrebări.
  4. Deşi este natural să ne scape pe moment un cuvânt sau altul, persoanele predispuse la Alzheimer se chinuiesc să-şi amintească chiar şi cuvinte din vocabularul de bază.
  5. Persoanele care se află la începutul demenţei devin indiferente faţă de normele sociale.Furtul dintr-un magazin, intrarea prin efracţie şi un comportament inadecvat în cadrul relaţiilor interpersonale cum ar fi comentarii sexuale deplasate, toate pot reprezenta simptome ale bolii.
  6. Un simptom surprinzător al demenţei este ingerarea unor obiecte sau mâncăruri care sunt amare sau alterate. Acest lucru se întâmplă deoarece individul uită ce să facă cu lucrurile ce se află în faţa sa.
  7. Dacă cineva care de obicei este politicos începe să insulte sau să spună lucruri inadecvate şi nu arată a fi conştient sau să regrete ceea ce a spus, aceea persoană poate avea un prim simptom al demenţei.
  8. Un alt semn al bolii Alzheimer este imposibilitatea gestionării banilor.Acest lucru poate începe cu neputinţa de a gestiona banii si facturile, dar pe măsură ce boala progresează, deciziile financiale proaste devin din ce în de mai dese şi mai grave.
  9. Este de asemenea un semn rău dacă o persoană care obişnuia să vorbească fluent, fără piedici a început să aibă probleme, nemaiputând vorbi astfel.
  10. Lipsa igienei: uneori, acesta este semnul cel mai vizibil în cazul bolnavilor cu început de Alzheimer. Persoane care se îmbrăcau fără cusur acum pot fi văzute cu haine pătate, murdare

„Pe lângă aceste simptome, trebuie luate în calcul pierderile în greutate fără motiv (5 kg în şase luni) şi tremurul discret al extremităţilor”, adaugă medicul Luiza Spiru.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel